Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna tura #3

Large promocija  3
Petak
08.03.2024.

Nadamo se da današnji dan provodite uz knjige uzbudljivih, važnih i inspirativnih spisateljica i da ih dalje preporučujete, tako da nam baš svaki dan prođe uz vrhunsku književnost. Mi smo bili nestrpljivi i vrijedni i pogledali što nam od književnih događanja predstoji pohoditi.  

Već dobro znate da smo za vas u Booksi pripremile brojna događanja, pa bacite oko na naš kalendar i dođite u Martićevu 14D!

Krenut ćemo s jednim zanimljivim razgovorom, a radi se o jednom od najperspektivnijih i najčitanijih suvremenih mladih španjolskih i katalonskih autora. 

Iz Edicija Božičević javljaju kako u goste u Fusnotu, prostoru Edicija Božičević (Trg kralja Tomislava 18), dolazi Pol Guasch sutra, 9. ožujka kada će od 19:30 sati s njim razgovarati Josip Ivanović i Ognjen Aksentijević. Autor trenutno završava doktorat iz književnosti na Sveučilištu u Barceloni, gdje i predaje. Radi kao novinar za niz medija, objavio je dvije nagrađivane i kritički hvaljene zbirke pozije, nedavno i novi roman, a iza njega je i roman NAPALM AL COR (Napalm u srcu), koji se u Španjolskoj prodao u 6 naklada, preveden je na niz europskih jezika te su prodana prava za kazališnu predstavu i film. Roman se trenutno paralelno prevodi na slovenski, hrvatski i srpski. 

Za utorak, 12. ožujka, najavljena je pak sasvim drugačija promocija, i to fuzioniranog grafičko-literarnog magazina

U Kinu Kinoteka predstavit će se knjiga Osamotne okolnosti Envera Krivca, a zajedničkim snagama o njoj će, uz autora, govoriti Irena Jukić Pranjić, Kruno Lokotar. U ovoj knjizi multimedijalni umjetnik je nacrtao i napisao četiri broja novina, spojio ih u art book koji sa suvremenim artom, ugušenim korektnošću i kalkulacijama, nema baš nikakve veze. Ovo je kompendij umjetnosti za koju smo već zaboravili da postoji, recimo one američkih underground stripova sa svim svojim provokacijama formalne i sadržajne naravi, anarho-liberalnim iskakanjima i (auto)ironijama. Tamo smo od 19 sati!

Ponudit ćemo još jedan događaj u utorak, predavanje i radionicu koja je namijenjena svima koji rade u knjižnicama.

Oni koji žele znati više, imaju priliku pridružiti se predavanju i radionici pod nazivom Čitanje za mentalno zdravlje danas i sutra koju će voditi dr. sc. Anita Peti-Stantić u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula s početkom u 9:30 sati. Autorica će u uvodnom predavanju govoriti o sljedećim temama: što se treba čitati, što se može čitati, što je relevantno štivo, zašto je važno moći pročitati popularno-znanstvene tekstove, kao i o još mnogo toga. Iako je događaj tematski zamišljen za knjižničare/ke, razgovoru se mogu pridružiti svi zainteresirani.

Kraj idućeg tjedna obilježit će početak ciklusa od četiriju istraživačkih radionica poezije za odrasle. 

Radionice Stih, mašta, osjećaj bavit će se istraživanjem književnog, preciznije, pjesničkog teksta, i njegovim utjecajem na emocije čitatelja te na proces koji se događa na razini grupne dinamike. Radionice će u Mjesnom odboru Trnjanska Savica voditi pjesnikinja Sanja Baković, a svako druženje zaokružit će se čitanjem nastalih radova i razgovorom. Broj mjesta je ograničen, a prijave možete poslati na adresu knjižnice: knjiznica.savica@kgz.hr. 

Nastavite čitati i razgovarati o knjigama i književnosti do iduće književne ture!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu