Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Litprom se ispričao Adaniji Shibli

Large large 23755095 1483810911655352 2489266006889877034 n
Srijeda
17.01.2024.

Upravni odbor i organizacijski tim njemačkog književnog udruženja Litprom, koje je u listopadu otkazalo dodjelu nagrade za palestinsku autoricu Adaniu Shibli na Frankfurtskom sajmu knjiga, objavilo je službenu javnu ispriku autorici. 

"Nikada nam nije bila namjera dovoditi u pitanje dodjelu nagrade Adaniji Shibli. Odlučno odbacujemo optužbe i klevete izrečene protiv nje i njezine knjige u dijelu tiska kao neutemeljene", dodavši sljedeće: "Željeli bismo sada zajedno s autoricom razmisliti u kojem obliku možemo što prije održati dodjelu nagrade za važnu knjigu Adanije Shibli na dostojanstven način primjeren njezinu djelu, uzimajući u obzir ono što se dogodilo i nepodnošljivu situaciju u svijetu." Čitavo priopćenje dostupno je na linku.

Litprom, njemačko književno udruženje koje organizira nagradu, kao razlog otkazivanja ceremonije za palestinsku autoricu naveo je sljedeće: "Zbog rata koji je započeo Hamas, a pod kojim pate milijuni ljudi u Izraelu i Palestini, organizator Litprom e.V. odlučio je da ne održi ceremoniju dodjele LiBeraturpreis na Frankfurtskom sajmu knjiga", i zaključio: "Litprom traži odgovarajući format i okruženje za kasniji događaj."

Ceremonija je bila organizirana za Adanijino osvajanje LiBeraturpreis 2023. za roman Minor detail (Sporedni detalj), njemačke nagrade za književnost koja se godišnje dodjeljuje autoru/ici iz Afrike, Azije, Latinske Amerike ili arapskog svijeta i predstavlja se na Frankfurtskom sajmu knjiga, jednom od najvećih književnih festivala.

Vijest stiže u svjetlu sve većih pritisaka – stotine umjetnika i umjetnica, pisaca i spisateljica te kulturnih radnika i radnica svojim su potpisom podržali kampanju Strike Germany, odbijajući sudjelovanje na događajima, festivalima i tribinama u kulturnim institucijama u Njemačkoj. 

"Strike Germany" od njemačkih vlasti zahtijeva zaštitu umjetničkih sloboda, posebno izražavanja solidarnosti s Palestinom, a kulturne radnike i radnice diljem svijeta poziva na borbu za međunarodnu solidarnost. 

Kampanju su dosad podržali francuska književnica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux, palestinski pjesnik i aktivist Mohammed El-Kurd, američka glumica Indya Moore, dobitnica britanske nagrade Turner Tai Shani i brojni drugi.

Nekoliko dana nakon pokretanje peticije, spisateljica Lana Bastašić raskinula je ugovor s njemačkim izdavačem i osudila cenzuru propalestinskih glasova u Njemačkoj. Autorica je na Instagramu objavila kako je njezina "moralna i etička dužnost raskinuti ugovore" s izdavačkom kućom S Fischer, navodeći njihov "neuspjeh da se glasno očituju o genocidu koji se događa u Gazi". Dodala je i kako se na ovaj potez odlučila unatoč činjenici da joj njemački prijevodi njezinih knjiga pružaju mnogo prilika, festivala i spisateljskih rezidencija.

Više o romanu Sporedni detalj, otkazivanju dodjele nagrade u Frankfurtu, ali i palestinskoj književnosti i drugim temama, poslušajte u Pobunjenom podcastu i u razgovoru Maje Abadžija s književnim kritičarem Borisavom Matićem i kritičarkom Frosinom Krushkarovskom.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu