Page arrow

Ma tko još čita na Baniji?

Large alexis brown omeahbefln4 unsplash

Alexis Brown, Unsplash.

Četvrtak
26.08.2021.

Na Baniju stiže novi književni projekt koji ondje dovodi brojna književna gostovanja, tribine i radionice. Projekt imena Gledam čitam pišem pokrenulo je Hrvatsko društvo pisaca, a nastavak je projekta Pisci na Baniji kroz koji su tribine i čitanja održavani u Glini, Petrinji, Sisku, Hrvatskoj Kostajnici i Hrvatskoj Dubici.

Tako će se sada na Baniji, u Petrinju i Glini te u područnim školama po prvi put održati radionice pisanja, i to za sve uzraste, koje će voditi Zoran Ferić, Olja Savičević Ivančević, Luiza Bouharaoua, Jagna Pogačnik, Miroslav Mićanović i Monika Herceg, ujedno i voditeljica projekta. Nakon prvog susreta budućih banijskih pisaca i spisateljica 1. rujna, održavat će se i tribina naziva Ma tko još čita na kojoj će Maja Sever o važnosti čitanja razgovrati s Zoranom Ferićem, Norom Verde, Enom Katarinom Haler i Svenom Popovićem.

Projekt će se kroz naredne mjesece nastaviti s maturantima Srednje škole Petrinja, učenicima iz osnovnih škola u Jabukovcu i Gorama, te u Glini u Stem centru, a na portalu Kritika h,d,p moći ćemo čitati članke i gledati video sadržaj Marije Dejanović i Miroslava Kirina vezan za školstvo i kulturu na području pogođenim potresom.

''Čitanje i pisanje, a oni su uvijek nerazdvojni, omogućuje bolji uvid u vlastito svijet koji nas okružuje, ali nam daje i mogućnost da spoznamo i otvorimo se novim, radikalno drugačijim načinima života i drugim svjetovima. Posebno je to važno na mjestima i zajednicama koje su izolirane, geografski ili društveno, te na ovaj ili onaj način napuštene ili prepuštene same sebi'', kaže Luiza Bouharaoua. A slaže se i Monika Herceg: ''Samo čitanje i pisanje može biti i način na koji se nosimo s traumom, a i društvena je odgovornost omogućiti sadržaj za ljude na tom području koje se već sada ponovno zaboravlja. Čitanje na moćan alat, prijatelj za zauvijek.''


Izvor: Jutarnji.hr

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu