Page arrow

Međunarodna konferencija 'Književnost i revolucije'

Large 1

Foto: Facebook.

Utorak
22.11.2022.

Ako vas zanima odnos između književnih revolucija i smjena paradigmi (književna povijest, modeli, tipovi, koncepti jezika i literarnosti, autorske prakse i poetike), u svoje kalendare zabilježite ovu konferenciju. 

Međunarodna konferencija Književnost i revolucije održat će se u Vijećnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 29. studenog do 1. prosinca 2022. godine. Uzimajući u obzir načine na koje se unutar umjetničkog polja, prije svega kroz književne prakse, generiraju radikalne političke i poetičke promjene, konferencija će svoj interes usmjeriti na analogne procese i odnose u povijesnim revolucionarnim godinama. 

Uz prethodno navedeno, sudionici konferencije otvorit će i brojna druga pitanja: je li moguće ponuditi redefinicije i nova čitanja avangarde kao historijskog, transhistorijskog i nadnacionalnog pojma? Kako autorske poetike u odnosu prema promjenama koje se zbivaju unutar književnog polja dugoročno mijenjaju strategije govora, pisanja i šutnje, oblikuju predodžbe i političke pojmove zajednice, reflektirajući smjer povijesnih procesa? Na koji način se pritom ostvaruje emancipacijski potencijal književnosti, a na koji način funkcioniraju radikalne promjene u poetskom izrazu? U kojem odnosu prema konceptima utopije i optimalne projekcije stoje pojedinačne autorske hereze te kako iz toga grade vlastite šire zahvate u polju? Koja je pritom uloga kritike, a koja književne povijesti i teorije?

Detaljan program škicnite ovdje, a ovdje je i knjižica sažetaka. 

Vjerujemo da će se mnogi zainteresirati za ovu priliku koja omogućuje zajednički rad i diskusiju o kompleksnim i relevantnim temama. Oni koji se ne budu mogli sudjelovati uživo, moći će konferenciju pratiti i putem MS Teams poveznice.

Bacite pogled na raznovrsnu ponudu tema u programu i izdvojite predavanje kojemu biste se mogli pridružiti!

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu