Page arrow

Melodija tipaka

Large laura chouette 6tdfx gvhf0 unsplash

Laura Chouette, 'Unsplash'

Četvrtak
23.06.2022.

Nevjerojatna je posljedica našeg suludo ubrzanog života da ne ispuštamo mobitel iz ruku. Pritom nam vrijeme curi kroz prste, ne zastajemo, a većina nas sve rjeđe nešto napiše rukom. Zato koristimo današnji dan da se prisjetimo jedne drugačije varijante pisanja i življenja, odnosno Svjetski dan pisaćeg stroja koji je naše misli, slovo po slovo, prenosio na papir.

Pisaći stroj danas je rijetkost, nestalo je glasno lupanje novinara po tipkama u užurbanoj redakciji, on je stvar romantike u prošlim vremenima, a može se vidjeti u nekim kul retro kafićima, u muzejima ili ih u privatnim kolekcijama čuvaju pravi pasionirani štovatelji. Poput Toma Hanksa koji dijeli svoju ljubav prema tom stroju i njegovu specifičnom fontu i estetici. 

U njujorškoj tvornici Remington 1873. godine počinje proizvodnja prvog pisaćeg stroja za masovnu javnu upotrebu. Treba dodati da je pisaći stroj otvorio prostor za zapošljavanje žena, s obzirom na to da su se one uglavnom zapošljavale kao tajnice i tako dobile priliku za djelomičan izlazak iz sfere kućanskog rada i vlastitu zaradu. 

Među poznatijim korisnicima pisaćeg stroja bili su Ernest Hemingway, Mark Twain, Maya Angelou, Agatha Christie i brojni drugi. Poznata po svojim ljubavnim romanima, Danielle Steel je napisala 190 svojih knjiga na pisaćem stroju Olympia iz 1946. godine kojem je čak dala nadimak Ollie. Talijanska firma Olivetti je poznata po svojim atraktivnim, instagramičnim modelima, a s proizvodnjom je prestala 1994. godine, kada se sve više ljudi okrenulo prema osobnim kompjuterima. Zanimljiv je kuriozitet da je Francis Ford Coppola na Olivettijevom modelu Lettera 32 napisao scenarij za Kuma.

Ovi neobični strojevi mogu biti i primjer ekstravagancije. Vodimo li se Guinnessovom knjigom rekorda, najvredniji pisaći stroj pripadao je Ianu Flemingu. Pozlaćeni stroj na kojem je Fleming tipkao svoje romane o Jamesu Bondu na aukciji je 1995. godine prodan za gotovo 90 tisuća dolara. Kupac je ostao anoniman, iako su neko vrijeme kružile glasine o Pierceu Brosnanu, ali on ih je opovrgnuo.

Jeste li znali da većina suvremenih kompjutera i laptopa dijeli raspored tipkovnice s pisaćim strojem? Možda nam i ne bi trebalo tako dugo da se vratimo na staro! U svakom slučaju, ne bi bilo loše barem malo usporiti pisanje, pa i čitanje, i više se koncentrirati. Ponekad nam je Internet najveći saveznik, ali i neprijatelj, s obzirom na to da lako odlutamo u nepoznata njegova bespuća.

Na pisaćem stroju se naizgled bjesomučno tipkanje, pod prstima kreativca, pretvara u simfoniju riječi i rečenica. Isključimo li WiFi, koncentriraniji smo na koncept teksta, možemo se vratiti njegovim detaljima, bliži smo riječima i rečenicama. To je ono što bismo željeli zadržati i preporučiti budućim spisateljicama i piscima: neovisno o tome pisali rukom, na pisaćem stroju ili laptopu, ne zaboravite na ono što je uvijek u središtu, a to je kvaliteta teksta koja prekoračuje sve medije!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu