Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Milan Kundera (1929-2023)

Large 359511328 655773206580060 5797702369377082138 n

Facebook.

Srijeda
12.07.2023.

Veliki češko-francuski pisac Milan Kundera, autor kultne Nepodnošljive lakoće postojanja, preminuo je u 94. godini.

Rođen je u Brnu, a  nakon što je izbačen iz čehoslovačke Komunističke partije zbog "antikomunističkih aktivnosti", 1975. godine napustio je svoju domovinu i otišao u Francusku. Kundera je proveo 40 godina u egzilu u Parizu i ondje napisao neka od svojih najpoznatijih djela, uključujući Nepodnošljivu lakoću postojanja. Kasnije je napustio svoj materinji jezik da bi pisao romane na francuskom, počevši s romanom Polaganost iz 1993. i posljednjim romanom Praznik beznačajnosti iz 2014. godine. 

U književno polje ulazi 1953. godine zbirkom pjesama Man: A Wide Garden, a 1967. je objavljen njegov prvi roman Šala kojim je privukao pozornost publike i kritike. Na koricama Šale (u izdanju Meandra) stoji sljedeća rečenica Salmana Rushdija o romanu: "Nemoguće je pravedno prosuditi o svoj istančanosti, duhovitosti i mudrosti tog predivnog romana. Milan Kundera je umjetnik, očigledno jedan od najboljih uopće, koji kaže kako su dobro (i zlo) što proizlaze iz ljudske duše važniji od svih velikih napora države. On to kaže sa strašću, dobrim humorom i ljubavlju."

Nakon Šale, uslijedili su romani Život je drugdje (1973.), Oproštajni valcer (1976.) i Knjiga smijeha i zaborava (1978.). 

Njegov najpoznatiji roman Nepodnošljiva lakoća postojanja objavljen je 1984. godine, zabranjen u Čehoslovačkoj do 1989. godine. U središtu su sudbine Tomasa, Tereze, Sabine i Franza, odnosno intelektualaca i umjetnika usred Praškog proljeća, u vremenu drastičnih političkih i društvenih promjena. Važnu ulogu u romanu na tematskoj i formalnoj ravni čini Nietzscheovo vječno vraćanje koje je isprepleteno u likovima koji nastoje pronaći smisao života, ali ne uspijevaju, već se neprestano vrte ukrug. Kundera ne dijeli strasti svojih junaka i ne očekuje od čitatelja da se slijepo identificiraju s tim junacima: on njihova stanja ispituje, precizno bilježi, skeptično komentira. Otud i fragmentarna forma, diskontuitet u naraciji: Kundera svjesno razbija narativnu iluziju, obnažuje vlastiti književni postupak, izravno se obraća čitatelju, nudi mu kulturološke i filozofske eksplikacije kojima temu svojega romana situira u širi kontekst tradicije europske umjetnosti i filozofske misli.

Phillip Kaufman adaptirao je roman u hvaljeni film u kojemu glume Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche i Lena Olin, a koji je nominiran za Oscara u više kategorija, kao i druge ugledne nagrade.

Knjige su mu prevedene na više od 20 jezika. Osvojio je nekoliko književnih nagrada, uključujući Prix Europa-Litterature za cjelokupno književno stvaralaštvo. Knjiga Život je drugdje osvojila je prestižnu francusku nagradu Prix Medicis za najbolji strani roman, a Oproštajni valcer je osvojio talijansku nagradu Premio Mondello. Dobitnik je Jeruzalemske nagrade za književnike koji pišu o temi ljudske slobode u društvu. Često su ga spominjali kao kandidata za Nobelovu nagradu za književnost. 

Kunderovim djelima provlači se satira totalitarnih režima i mračna ironija, teme intelektualaca u egzilu, odnos privatnog i javnog, politike i estetike, duše i tijela, slučajnosti i sudbine, odnosno lakoće i težine. Često se ističu njegova stilska kvaliteta i kompozicije romana koje odlikuje posebna melodioznost.

Rijetko je davao intervjue, a vrijedan razgovor vodio je s Philipom Rothom koji je zapisan u knjizi eseja i razgovora Čitajući sebe i druge / Razgovori o zanatu (1980.) u kojemu možete čitati i sljedeće: "Roman ne tvrdi ništa; roman traži i postavlja pitanja. Ne znam hoće li moja nacija nestati i ne znam koji je od mojih likova u pravu. Ja izmišljam priče, suprotstavljam ih međusobno, i na taj način postavljam pitanja. Ljudska glupost dolazi iz potrebe da postoje odgovori na sve. (...) Romanopisac uči čitaoca da shvati svijet kao pitanje. U tom stavu postoje mudrost i trpeljivost."

Njegove knjige odredile su mnoga književna putovanja i u formativnim godinama razvile ljubav prema knjizi kod publike diljem svijeta, a njegovim romanima, pripovijetkama i esejima, kao i drugim tekstovima punima empatije, inteligencije i humora, uvijek ćemo se rado vraćati. 

Izvor: The Guardian.

Možda će vas zanimati
Glazbeni dnevnik
Homepage kundera 21.10.2015.

Lakoća nepodnošljivog mrštenja

Kanadski bend Library Voices natjerao je smrtno ozbiljnog Milana Kunderu da stane na plesni podij. Pridružio mu se i Franz Kafka...

Piše: Andrija Škare

Glazbeni dnevnik
Homepage nobel 16.09.2015.

Što je život bez nagrade?

Beryl Bainbridge dobila je Bookera tek nakon smrti, što je naljutilo njene čitatelje, pogotovo Marka Knopflera koji joj je posvetio pjesmu 'Beryl'.

Piše: Andrija Škare

Glazbeni dnevnik
Homepage 224760918 c69d8b62ff z 06.05.2015.

Otegotna lakoća

Mnogi su prije ili kasnije odrasli uz Kunderinu 'Nepodnošljivu lakoću postojanja', među njima i Bright Eyes koji izvodi pjesmu 'Tomas and Teresa'.

Piše: Andrija Škare

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage tom cruise 06.09.2013.

Dr. Ostojić: dvojnost

Kundera je kapnuo kap književnog otrova na čitatelja, poznatog holywoodskog glumca, i razotkrio suprotnu stranu njegovog karaktera.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage large 277 28.08.2009.

Dr. Ostojić: Mladen Burnać vs. Milan Kundera

Doktor germanistike, književnosti i muzikologije otisnuo se u svijet nerazmišljanja u kojem je uživao sve do slučajnog susreta s knjigom...

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu