Page arrow

Nagrada Kamov Nevenu Ušumoviću

Large zlatna op Naslovnica knjige.
Utorak
17.11.2020.

Ovogodišnja Nagrada Janko Polić Kamov dodijeljena je Nevenu Ušumoviću za zbirku priča Zlatna opeklina (Sandorf,  Zagreb, 2019).

Dodjela se odvila danas, u utorak, 17. studenog 2020. putem Zoom platforme.

Žiri je u obrazloženju napisao:

''Osim što je epitaf anomiji, ova je knjiga intertekstualni i metatekstualni dokument u kojemu se, tehnikom palimpsesta autor odužuje bardovima poluotoka kao što su to Fulvio TomizzaVladimir Nazor… dok se mitopoetika narativa gradi na načelima prevrednovanja vrijednosti. Grade se kule u zraku poput tematskih parkova kojima harači Veli Jože, Nijemci u suglasju s lokalnim tajkunima koloniziraju mještane tako dokazujući da je Materada u nama, a 'klinci' zalijepljeni za rock kulturu i glazbu prkose povijesti u nastajanju svojim odnosom prema stvarnosti pokazujući da žele život koji je samo ljudski, ali i odviše ljudski. Pisana izbrušenim, cizeliranim stilom, Ušumovićeva knjiga štivo je samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti te zaslužuje punu pažnju čitateljske publike.''     

kritici knjige Ivan Tomašić Ušumovića naziva ''vještim piscem koji zna što radi'', a o pričama bilježi: 

''Svijet teksta stvara se realistično, autorska je težnja ući u tekst s vrlo otvorenim kartama, i što se tiče likova, i što se tiče vremena radnje, mjesta i motivike. Autor koji se nekada poigravao kombinacijama komentara i pripovijedanja, snovitom 'opijumskom' motivikom, preklapanjem prirodnih jezika i raznim glasovima koji su iz njih dopirali sada staje na loptu i svjetove gradi ciglu po ciglu, do potpune transparentnosti i jasnoće.''

U finalu nagrade bili su i Darko Cvijetić (Što na podu spavaš), Branislav Glumac Iza ugla, ogledaloStipe Grgas (Zablaće) te Nada Topić (Stope u snijegu).


Izvor: Hrvatsko društvo pisaca

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu