Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Najavljen program Goranova proljeća

Large dizajn bez naslova   2024 03 11t143303.532
Ponedjeljak
11.03.2024.

Bliži nam se najvažniji hrvatski i jedan od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu, Goranovo proljeće, koji je posvećen živim pjesničkim glasovima – domaćim, regionalnim, europskim i svjetskim – uspomeni na Ivana Gorana Kovačića te ideji pjesništva kao jednog od oblika borbe za osobnu i univerzalnu slobodu.

Festivalski programi odvijat će se u Zagrebu, Goranovu rodnom Lukovdolu i Rijeci, od 20. do 23. ožujka.

Nastupit će više od trideset pjesnikinja i pjesnika, iz petnaest zemalja, s četiri kontinenta. Doznali smo i laureate Goranovih nagrada: Miroslav Kirin dobio je Goranov vijenac za cjelokupni pjesnički opus, a Goran za mlade pjesnike otišao je u ruke Silbi Ljutak.

U suradnji sa studentima Muzičke akademije premijerno će se izvesti vokalno-instrumentalne kompozicije na stihove Gorana Kovačića. Premijerno se prikazuju i videoportreti ovogodišnjih laureata, koje su snimili studenti ADU-a. Zajedno sa studentima glume izvodi se program Goran u gradu!, u sklopu kojega ćete, za vrijeme trajanja festivala, poeziju slušati i na gradskim ulicama i trgovima.

Festivalski program po datumima je sljedeći: otvorenje festivala očekuje nas u srijedu, 20. ožujka u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka velikim zajedničkim čitanjem svih gostiju: šesnaest međunarodnih gostiju, ovogodišnjih laureata nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te još petnaestak domaćih pjesnikinja i pjesnika svih generacija. Studenti Muzičke akademije izvest će kratka komorna djela studenta kompozicije Ivana Makara (u klasi prof. Srećka Bradića) na stihove Gorana Kovačića, uz dva pjesnička filma iz selekcije berlinskog Zebra Poetry Film Festivala. Mini koncert odsvirat će legendarni slovenski kantautor Zoran Predin.

Drugi dan započinje dodjelom nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola u Domu kulture Lukovdol. Dodjelu će pratiti glazbeni i folklorni program sekcije SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

U četvrtak pratimo program u Antikvarijatu Ex libris u Rijeci: večer je posvećena platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s četrdesetak partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, uz prijevode pjesama. Svježe otisnute knjige pjesnikinja koje nastupaju, na hrvatskom i engleskom jeziku, bit će dostupne besplatno. Nakon toga će uslijediti predstavljanje knjige Zorana Predina Bezgrešna, koja se upravo pojavila u izdanju Frakture. Uz autora, sudjeluju prevoditeljica Jagna Pogačnik i Marko Pogačar.

Veliko čitanje u Rijeci rezervirano je za petak u Dvorani Mjesnog odbora Kozala. Uz ovogodišnje laureate, nastupa još dvadesetak pjesnikinja i pjesnika, domaćih, europskih i svjetskih, s četiri kontinenta. 

Pjesničko slavlje tijekom nekoliko dana zaključit će se u subotu, 23. ožujka, u 19 sati u zagrebačkom prostoru Scene F22, i to nastupima ovogodišnjih laureata te niza izvrsnih domaćih i stranih festivalskih gostiju.

Ostale detalje o programu i gostima pratite na mrežama.

Vidimo se na Proljeću!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu