Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Najuspješnije društvene inovacije

Large novo

Facebook, 'SozialMarie'

Utorak
03.05.2022.

Proteklog vikenda slavili smo Prvi maj, ali i progresivne i angažirane projekte diljem Srednje Europe!

Osamnaesti put su dodijeljene europske nagrade za društvene inovacije SozialMarie za 2022. godinu u Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Nagrada je utemeljena 2005. godine, što je čini prvom nagradom za društvene inovacije u Europi. 

Od ukupno prijavljenih 275 projekata, nagrađeno je 15 iznimnih inicijativa koje se hvataju ukoštac s aktualnim društvenim izazovima i pritom primjenjuju inovativna rješenja. 

U Hrvatskoj je nagradu zaslužio projekt Zidne novine u Kninu koji piše svježu i inspirativnu lekciju iz povijesti pisanu odozdo nagore, odnosno stanovnici Knina pričaju priču o svom gradu. Projekt jasno kontrira nacionalizmu i otvara prostor za zajedničko kulturno sjećanje utemeljeno na ljudskim pričama o svakodnevici, isprepliće priče članova zajednice koji najednom vide sve ono što ih veže, umjesto svega onog što im drugi govore da ih dijeli. Osim toga, projekt oživljava sad već povijesni medij analogne fotografije koji pripadnike različitih generacija povezuje u jednom javnom prostoru.

Za nagradu su bili nominirani i drugi zanimljivi projekti, poput osječkog Muzeja osobnih priča koji u fokusu ima osobne pripovijesti manjina iz istočne Hrvatske, kako bi se osporili duboko ukorijenjeni stavovi i predrasude prema manjinama u našim zajednicama. Ostale dobitnike i nominirane provjerite ovdje

Čestitamo dobitnicima nagrade i potičemo na daljnji angažman!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu