Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Osmi Bookstan

Large novo

Foto: Bookstan Sarajevo.

Utorak
04.04.2023.

Do nas su stigle super vijesti - počinjemo planirati naš redovni ljetni put u Sarajevo!

Osmi po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan ove godine održat će se od 5. do 8. srpnja.

Balkanska regija, u čijem se središtu nalazi Bosna i Hercegovina, danas se na različite načine nosi sa kolonijalnom prošlošću. Pripadajuće države Balkana nastoje se osloboditi ili barem suočiti sa svojim balkanskim staništem. Teritorijalni identitet se pri tom sučeljava, ako ne i sukobljava, sa etnonacionalnim identitetom, otkrivajući današnjicu bosanskohercegovačkog i drugih naroda regije kao stanje stvaranja različitih postkolonijalnih mitova. Ovakva situacija posebno privlači pažnju književnika i književnih teoretičara, s obzirom na to da je u postkolonijalnom kontekstu iznimno važna kritička analiza i razvijanje svijesti o (manje ili više) stereotipnim naracijama o Balkanu.

Marija Todorova, povjesničarka i autorica čuvene studije Imaginarni Balkan, naglašava:

"Kao i u slučaju istočnjaka, Balkancima su pripisivane negativne karakteristike naspram kojih je pozitivna i samozadovoljna slika „Europljanina“ i „zapadnjaka“ konstruirana. Pošto su Istok i orijentalizam ponovo postali nezavisne semantičke vrijednosti, Balkanci su ostali robovi Europe, anticivilizacijski element, alter ego, njena mračna strana."

O spregama i nagonima izvana nametnute, ali i samoizazvane Drugosti Balkana bit će riječ na osmom Bookstanu koji će se bazirati na pitanju o mitu Balkana, o narativima koji se danas iz njega i o njemu polučuju i o utjecaju tih narativa na žitelje ove regije.

Odabir autora i programa za ovogodišnje izdanje mogućnost je za dijalog između autora i publike na ove i mnoge druge teme. Bookstan želi biti snažna platforma za izrastanje nove snage kritičkog govora i kritičkog mišljenja, nove snage koja će imati misiju kreiranje kritičkog javnog mijenja u BiH, takvog koje je aktivno, koje je znatiželjno, koje posjeduje senzibilitet prema manjinama, prema pitanjima roda i seksualnosti, različitim načinima promatranja religije i nacije, i koji će pokazati viši stupanj otvorenosti prema novom i drugom kako bi zagovarao za društveno-ekonomski sistem koji je pravedan za sve njegove članove.

Sve detalje o festivalu, kao i predstavljanje autora i autorica koji će gostovati u Sarajevu, možete pratiti na Facebook stranici.

Jedva čekamo doznati više!

Izvor: Facebook.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu