Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ostavka Anne Boyer na mjestu urednice u časopisu 'The New York Times'

Large anne boyer en el festival internacional poes%c3%ada ya

Foto: Anne Boyer na međunarodnom festivalu poezije.

Petak
17.11.2023.

Anne Boyer dala je ostavku na mjestu urednice za poeziju u časopisu The New York Times.

Njezina ostavka dolazi nakon otvorenog pisma pisaca i spisateljica na Palestinskom književnom festivalu, kao i sinoćnjeg ujedinjenog istupanja na pozornici National Book Awards nagrade, kada su pisci i spisateljice pozvali na prekid vatre u Gazi, humanitarnu pomoć stradalima i dostojanstvo svih uključenih.

Anne Boyer pjesnikinja je, esejistica i predavačica na Kansas City Art Institute. Autoricu smo ugostili u Booksi 2016. godine kada je predstavila svoju zbirku poezije u prozi Garments Against Women.

Tekst na engleskom pročitajte na linku, a u nastavku donosimo slobodan prijevod:

"Dala sam ostavku na mjestu urednice za poeziju u časopisu The New York Times.

Rat izraelske države koji podupire SAD protiv naroda Gaze nije rat ni za koga. Nema sigurnosti u tome ili od njega, ni za Izrael, ni za Sjedinjene Države ili Europu, a pogotovo ne za mnoge Židove koje kleveću oni koji lažu da se bore u njihovo ime. Njegov jedini profit je smrtonosni profit naftnih interesa i proizvođača oružja.

Svijet, budućnost, naša srca – sve se smanjuje i otežava od ovog rata. To nije samo rat projektila i invazija na zemlju. To je dugotrajni rat protiv naroda Palestine, ljudi koji se odupiru kroz desetljeća okupacije, prisilnog preseljenja, lišavanja, nadzora, opsade, zatvaranja i mučenja.

Budući da je status quo samoizražavanje, ponekad je najučinkovitiji način protesta za umjetnike odbijanje.

Ne mogu pisati o poeziji usred "razumnih" tonova onih koji nas žele priviknuti na tu nerazumnu patnju. Dosta jezivih eufemizama. Dosta verbalno saniranog pakla. Dosta ratnohuškačkih laži.

Ako ova ostavka stvara prazninu u vijestima veličine poezije, onda je to istinsko stanje sadašnjosti. — Anne Boyer"

Nadamo se da će sve više pisaca i spisateljica iskoristiti svoje platforme i glasove kako bi jasno progovorili protiv rata!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu