Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Paul Auster (1947-2024)

Large 347789271 627577972564029 1727591750823605812 n

Foto: Lotte Hansen.

Četvrtak
02.05.2024.

Jedan od najpoznatijih američkih i svjetskih pisaca Paul Auster preminuo je u 78. godini. 

Autor je rođen 1947. godine u Newarku, u saveznoj državi New Jersey. Prema Guardianu, Austerov spisateljski život započeo je u dobi od osam godina, kada nije uspio dobiti autogram svog bejzbolskog junaka Willieja Maysa jer ni on ni njegovi roditelji nisu ponijeli olovku na utakmicu. Od tada je uvijek nosio olovku sa sobom. "Ako u džepu imaš olovku, dobra je šansa da ćeš je jednog dana poželjeti koristiti", napisao je u eseju 1995. godine.

Studirao je na Sveučilištu Columbia prije preseljenja u Pariz u ranim sedamdesetima, gdje je radio različite poslove i karijeru započeo kao prevoditelj i pjesnik. Proslavio se svojom Newyorškom trilogijom, ciklusom triju slabije povezanih (anti)detektivskih romana koji istražuju različite filozofske teme i originalno su objavljeni ovim redom: Stakleni grad (1985.), Duhovi (1986.) i Zaključana soba (1986.), kasnije skupljeni u jedan tom. Njegove priče često se poigravaju temama slučajnosti, vjerojatnosti i sudbine. Mnogi njegovi protagonisti i sami su pisci, a opus mu je autoreferencijalan, s likovima iz ranih romana koji se ponovno pojavljuju u kasnijim.

Njegove knjige prevedene su na više od 40 jezika, a na hrvatskom jeziku, osim Newyorške trilogije u prijevodu Miroslava Kirina, možemo čitati i roman Levijatan, Sunset park, Timbuktu, U zemlji posljednjih stvari, Čovjeka u tami, Glazbu slučaja, Knjigu iluzija, Mjesečevu palaču, Mr. Vertiga i Nevidljivo.

Nominiran je za nagradu Booker za roman 4 3 2 1 u 2017. godini. Za svoja djela dobio je brojne nagrade, od kojih su značajnije 'Prix Médicis Étranger' za Levijatana iz 1993. godine i španjolska nagrada 'Prince of Asturias Award for Literature' 2006. godine. Okušao se i u pisanju scenarija, od kojih je najpoznatiji njegov scenarij za film Dim (Smoke), koji je režirao Wayne Wang, za što je 1995. godine osvojio nagradu za najbolji prvi scenarij 'Independent Spirit'.

Tijekom života uvijek je pisao rukom, pogotovo nalivperom i olovkom koje je koristio i za ispravke u tekstu, a samo pisanje je doživljavao taktilnim i fizičkim iskustvom. 

Auster je iz svog njujorškog stana preko Zooma sudjelovao na otvorenju 20. Festivala europske kratke priče 2021. godine, kada je domaća publika imala priliku upoznati se s njegovim svakodnevnim životom i kreativnim procesom, kao i čuti više o prvoj objavljenoj proznoj knjizi Izum samoće (1982.). "Tek kroz samoću", reći će ovaj autor, "možemo razumjeti svoj odnos s drugima". 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu