Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pet finalista nagrade 'Stjepan Gulin'

Large novo za fotku
Ponedjeljak
05.09.2022.

Festival Škure - Šibenske književne ure koji se drugi put održava u Šibeniku od 15. do 17. rujna raspisao je i ove godine u lipnju natječaj za najbolju zbirku poezije objavljenu između 1. srpnja 2021. i 30. lipnja 2022. na štokavskom govornom području (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija).

Na natječaj je pristiglo 94 zbirke pjesama, a žiri u sastavu Vladimir Arsenić (predsjednik žirija), Dubravka Bogutovac Semezdin Mehmedinović odabrao je pet naslova koji ulaze u uži izbor za nagradu 'Stjepan Gulin':

Selma Asotić, Reci vatra

Krešimir Bagić, Ponornice

Velibor Čolić, Emigrantska mantra

Miroslav Kirin, Babanija

Nada Topić, Majka 

U obrazloženju žirija, Arsenić je istaknuo sljedeće: "Na konkurs za nagradu stiglo je 94 zbirke pesama. Iz tog mnoštva koje svedoči o bogatoj pesničkoj sceni na teritoriji koju pokriva međusobno razumljiv jezik koji tehnički nazivamo bhsc, poetske knjige iz užeg izbora istakle su se snagom i preciznošću pesničkog izraza, duboko intimnim odnosom prema temi koju obrađuju, te jasnim i nedvosmislenim poetičkim stavom. Članovi žirija se ovom prilikom zahvaljuju svim učesnicima koji su svoje poetske zbirke poslali jer su im posao učinili napetim i zanimljivim. Odluka o pet pesničkih zbirki koje su uvrštene u uži izbor doneta je u živoj i argumentovanoj diskusiji, te je i to dodatno svedočanstvo o tome koliko je pesnička scena na postjugoslovenskom prostoru dinamična, raznovrsna i kvalitetna."

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade održat će se u završnom programu festivala 17. rujna 2022. godine.

Izvor: Festival ŠKURE.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu