Page arrow

Pišem, pjevam

Large fotka

Autorski kolaž (naslovnice zbirki; 'Unsplash'). 

Srijeda
04.05.2022.

Prošli tjedan doznali smo da je PJ Harvey izdala knjigu pod nazivom Orlam. Ovaj roman u stihovima pisan na dorsetskom narječju očaravajuća je stvar i već ga hvale na Guardianu. Ipak, do posebnog izdanja koje uključuje autoričine ilustracije morat ćemo se još malo strpiti jer ono stiže u listopadu. Uz novu knjigu, PJ Harvey iza sebe ima i zbirku poezije The Hollow of the Hand s kojom je debitirala u pjesničkom svijetu.  

Često se glazbenici i kantautori, uz pisanje glazbenih redaka, prihvate i pisanja stihova na papiru. Ne možemo zamisliti stihove namijenjenje uglazbljivanju kako se recitiraju jer bi zvučali dosta "prazno" bez melodije, ritma i autotunea (tko je to rekao?!). Neki poeziju smatraju korisnom vježbaonicom za rastezanje svojih poetskih vještina, neki objavljuju stihove pjesama koji su pretočeni u zbirku (pada nam na pamet Kate Bush How To Be Invisible), dok neki ne rade razliku, a nesumnjivo kvalitete ovog prvog pronalazimo i u drugome. I obrnuto. 

Znamo da su poeziju u nekom obliku pisali dobitnik Nobelove nagrade za književnost Bob Dylan, Leonard Cohen, kuma punka Patti Smith, Tom Waits, Kurt Cobaina, a kod nas je najpoznatiji Arsen Dedić.

Nas je Harvey motivirala na promišljanje o tome tko od glazbenika iza sebe ima i "pravu" zbirku poezije. Po neke od njih možete odmah pohitati u knjižare i knjižnice jer se nalaze i kod nas, a nastojali smo uključili manje i više poznate stvari, kako bi svi fanovi bili zadovoljni jer je posljednje što želimo borba glazbenih i književnih fandoma

Za početak ćemo izdvojiti jednu super priču o Joni Mitchell i njezinoj zbirci Morning Glory on the Vine. Sad već davne 1971. godine Mitchell je ručno izradila sto primjeraka knjige spomenutog naslova kao blagdanski poklon za najbliži krug prijatelja. Knjige je i ilustrirala, a ona je od 2019. godine ponovno dostupna, i to u ukoričenom izdanju. 

Knjiga The Sick Bag Song Nicka Cavea inspirirana je američkom turnejom benda Nick Cave & The Bad Seeds u 2014. godini. Kako se to ponekad dogodi, iz prvotnih črčkarija na vrećicama u avionu (otud i naziv) koji su nastajali tijekom brojnih i dugih letova, razvila se čitava knjiga, a neke pjesme možete pročitati ovdje.  

Vjerujemo da je zbirka Useless Magic: Lyrics and Poetry Florence Welch čarobna kao i njezin glas, pogotovo jer na Goodreadsu ima odlične recenzije. I naslovnica zbirke nam se baš sviđa!

Možda neočekivan izbor u ovom kontekstu bila bi knjiga The Rose That Grew From The Concrete Tupaca Shakura, ali željeli smo uvrstiti i ovu rap legendu. S lijeve strane je njegov rukopis, uz poneki crtež, dok je na desnoj strani kompjuterski pretipkana. Kako izgleda uvodni dio knjige i nekoliko pjesama možete provjeriti ovdje.

Debitantsku zbirku poezije Lane Del Rey pod nazivom Violet Bent Backwards Over the Grass na engleskom možete pronaći kod nas od 2020. godine. U zbirku je uključeno preko trideset pjesama, kombiniraju se kraće i dulje forme, uz zanimljive fotografije koje prate tekst. 

Ovi primjeri nas podsjećaju kako glazba i poezija mogu itekako uspješno surađivati. Mi se veselimo svim ukoričenim stihovima koji će uslijediti!

 

Izvor stickera: Flaticon.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage thumbnail img 1805 25.05.2022.

Književnost na rubu živčanog sloma

Suvremeni je diskurs o duševnim boljkama i oboljenjima slobodniji nego možda ikada u dosadašnjoj povijesti, no u praksi nabacivanja dijagnostičkom terminologijom došlo je i do spontane normalizacije toga da se kronično osjećamo loše.

Piše: Ana Fazekaš

Intervju
Homepage intervju  11 20.05.2022.

'Važno je propitkivati hijerarhije u književnosti i znanosti.'

Ususret Zagreb Book Festivalu razgovarali smo sa spisateljicom i filozofkinjom Evom Meijer, autoricom romana 'Kuća za ptice'.

Piše: Ivana Dražić

Video
Homepage 280876174 1005280746771780 8429724872542054671 n 16.05.2022.

Diskusija 'Periferna sebstva: afekt, dekolonijalnost i politika mjesta'

U Booksi je održana diskusija na temu 'Periferna sebstva: afekt, dekolonijalnost i politika mjesta' i predstavljanje knjige 'Discourse and Affect in Postsocialist Bosnia and Herzegovina' Danijele Majstorović.

Video
Homepage 279287362 572695730829340 95089553500264971 n 09.05.2022.

Kultura na remontu: Čemu se vi smijete?

Nova sezona ciklusa tribina u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca 'Kultura na remontu' započela je razgovorom na temu: Čemu se vi smijete?

Kritike
Homepage untitled design  41 03.05.2022.

Definicija za herojstvo?

Poruka romana 'Gdje je nestao Kir' Elvisa Bošnjaka duboko je antiratna, ljudska, nadnacionalna i samokritična, protiv paradigmi koje caruju na ovim prostorima.

Piše: Dalibor Plečić

Preporuke
Homepage seinfeld 27.04.2022.

O nastanku popkulturnog fenomena

Za fanove 'Seinfelda', kojih i kod nas ima veliki broj, 'Seinfeldia' autorice Jennifer Keishin Armstrong je slastica kojoj neće odoljeti. 

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu