Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Podcast 'Zašto muškarci ne čitaju žene?'

Large unnamed3
Četvrtak
07.12.2023.

U sklopu projekta "Njena priča je i tvoja priča" objavljen je podcast zanimljive i vrlo relevantne teme!

Što je ženska književnost, a što žensko autorstvo? Zašto se pisanju o ženskom iskustvu (teme seksualnosti, odrastanja, starenja...) u književnosti uporno pripisuje niži status? Zašto se muško iskustvo smatra univerzalnom književnom temom, a žensko iskustvo partikularnom i marginaliziranom? Koje su strategije podrivanja patrijarhalnog književnog koda? Neka su od pitanja na koja je moderatorica odgovore potražila u razgovoru s Ljubicom Pupezin, urednicom, osnivačicom i vlasnicom izdavačke kuće Štrik.

U prvom podcastu "Zašto muškarci ne čitaju žene?" predstavljena je knjiga Godine, francuske spisateljice i nobelovke Annie Ernaux u prijevodu Jelene Stakić, nedavno objavljenu u izdanju Štrika. Tek sedamnaesta spisateljica koja je dobila Nobelovu nagradu, Annie Ernaux uvodi žensko iskustvo na velika vrata u najviše vrednovanu književnost, verificiranu najprestižnijom svjetskom nagradom.

Podcast slušajte na linku.

"Patrijarhalno kodirana društva podrazumevaju određene uloge za žene, koje onemogućuju potpuni razvoj potencijala, koji ne samo žene, nego neka osoba ima. Koga kod da stavite u te uloge koje su namenjene ženama, bez obzira da li je to muškarac ili vanzemaljac, to su uloge koje su ograničavajuće. Ani Erno je celom svojom poetikom, pa i Godinama, pokazala da žensko iskustvo ni u kom slučaju nije manje vredno. Podrivanje patrijarhalnih modela je samo delo Ani Erno. Ona piše o svom autentičnom ženskom iskustvu i govori vam da je ono jednako prisutno, jednako važno i da ne možete da ga zanemarite i potcenite. I da je dovoljno snažno da postane tema vrhunske književnosti. A to je upravo ono što tradicionalno ustrojeni načini vrednovanja ne prihvataju." Ljubica Pupezin

Podcast uređuje i vodi dr. Biljana Žikić, a montira Jelena Dobrosavljević.

 

U okviru projekta Njena priča je i tvoja priča, univerzalne vrednosti ženske evropske književnosti i regionalne promocije šest knjiga iz ovog projekta, Kulturni center Danilo Kiš iz Slovenije organizira šest podcasta pod nazivom Zašto muškarci ne čitaju žene u kojima se kroz razgovor o knjigama analizira tema vrednovanja književnosti koju pišu žene. Projekt je podržala Kreativna Europa. Nosilac projekta je Štrik iz Beograda, a partneri Naratorium iz Sarajeva, Kulturni center Danilo Kiš iz Ljubljane, Booksa iz Zagreba, Bookvica iz Beograda, Normalizuj iz Podgorice i Portal Strane iz Mostara.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu