Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Poezija otpora u Šesnaestici

Large 314687013 5626018540815251 2727604066502675649 n

Foto: Centar za kazalište potlačenih POKAZ.

Utorak
15.11.2022.

Poezija se često smatra "elitnom" umjetnošću, par excellence individualnom i individualističkom kreativnom praksom. Što se, međutim, dogodi ukoliko poeziju pokušamo pisati kolektivno? Je li takvo što uopće moguće bez padanja u banalnost? Je li poezija u stanju artikulirati kolektivno iskustvo?

Odgovore na ova pitanja možete dobiti na posljednjoj ovogodišnjoj radionici Centra za kazalište potlačenih POKAZ.

Ovaj dugotrajni projekt nastao je iz zanimanja članica i članova zagrebačkog Centra za kazalište potlačenih POKAZ za koncept estetike potlačenih, koji je u kasnoj fazi svog rada artikulirao poznati brazilski dramaturg i dramski pedagog Augusto Boal. Na osnovu Boalovih razmišljanja o estetici, kao i metodologije kazališta potlačenih čiji je rodonačelnik, POKAZ posljednjih nekoliko godina razvija vlastiti koncept "poezije potlačenih". U posljednje vrijeme na popularnosti dobija tzv. aktivistička i angažirana poezija, koja otpor prepoznaje na razini sadržaja, onoga što pjesma govori, tj. njene po(r)uke. POKAZ puno više zanimaju specifične mogućnosti poezije kao teksta. Što je to poezija sposobna saopćiti, a da to nije nijedan drugi diskurs? Na koji način ona može pružiti otpor društvenim normama i represijama samom svojom formom, svojom nesvodivošću na ustaljene obrasce i kodove komunikacije? I kako mobilizirati te specifične potencijale?

Iz Centra pozivaju sve zainteresirane da se pridruže u dva termina: u petak (18. studenog) od 17:30 do 20 sati i u subotu (19. studenog) od 15:30 do 18:30 sati, i to u prostoru Šesnaestice, na adresi Ozaljska 16 u Zagrebu. Radionicu će voditi dugogodišnji članovi Centra, uz to i sami pjesnici, Marinela Neralić i Dinko Kreho.

Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno znanje ili iskustvo u pisanju poezije. Potrebno je samo da ponesete jednu pjesmu, iz kojeg god razdoblja i podneblja dolazila i na kojem god jeziku bila napisana, kao i jedan novinski (portalski) tekst, koji vam je iz bilo kojeg razloga zapeo za oko. Uz pomoć metoda kazališta potlačenih čitat će se, kombinirati, istraživati različite spektre jezika, i kroz te interakcije pokušati stvarati poeziju. Polazi se od pretpostavke da je, ne samo vrijedno, nego i značajno otvarati prostore poezije za demokratičnu participaciju i pokušavati kolektivno prisvojiti njena sredstva.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a prijaviti se možete na e-mail: ckp.pokaz@gmail.com. 

Nama ovo sve skupa zvuči super, a na Facebook stranici škicnite kako se poezija kovala i na prethodnim radionicama, kao i ostale detalje o Centru za kazalište potlačenih POKAZ.

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu