Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Posavec i Deduš u Močvari

Large 411228314 850163903570908 973981879465567310 n

Foto: Književnost u Močvari

Petak
15.12.2023.

Prognozu za vikend ne znamo, ali u jedno smo sigurni – na rasporedu je poezija!

Književnost u Močvari na posljednjoj ovogodišnjoj tribini predstavlja dva izvrsna pjesnička glasa, Zrinku Posavec i Lidiju Deduš, i to u nedjelju, 17. prosinca 2023. s početkom u 20:30 sati u Klubu Močvara.

Tribinu moderira Robert Perišić, autorice će čitati u više navrata pomalo, a usput će se komentirati književne prilike u 21. stoljeću s prognozama za budućnost. Prigodno za kraj godine. 

Zrinka Posavec je akademska glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, kantautorica, dirigentica i pjesnikinja. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je glazbenu kulturu, a zatim se usmjerila na usavršavanje glasa, te diplomirala studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Objavila je tri knjige poezije: Soba za buđenje (Matica Hrvatska, ogranak Đakovo, Đakovo, 2015.), Pjevaj, Molly (Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb, 2020.) i Maria Callas se baca u more (Fraktura, 2022.) Za posljednju zbirku dobitnica je nagrade HAZU "Dragutin Tadijanović" 2023. za najbolju zbirku poezije i finalistica je Nagrade Janko Polić Kamov 2023. U spoju tradicijske glazbe, kojom se počela baviti već od ranog djetinjstva i klasične glazbene naobrazbe, započela je solističku karijeru 2014. te snimila tri samostalna albuma. Bavi se, između ostalog, i etnomuzikologijom, zapisujući i obnavljajući tradicijsku građu cijele Hrvatske.

Lidija Deduš rođena je 1977. godine. Autorica je zbirki poezije: Apatridi i ostale čudne ličnosti (Treći Trg, Beograd, 2018.), Ništa od najavljivanog kraja svijeta (Treći Trg, Beograd, 2019.), Razglednice iz prašnjave republike (Jesenski i Turk, Zagreb, 2020.) i ja se zovem lidija deduš (Fraktura, 2023). Dobitnica je triju nagrada za poeziju (nagrada Trećeg Trga za najbolji pjesnički prvijenac 2018., Post Scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019. i Udruge studenata slavistike Slavitude na Sorboni za treći najbolji rukopis na BHSC jezicima 2021.). Za najbolji suvremeni dramski tekst dobila je 2022. nagradu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a iste godine i nagradu za kratku priču na natječaju Biber. Kratka proza i poezija dosad su joj objavljene u Hrvatskoj i regiji, a radovi prevedeni na engleski, francuski, makedonski, litavski, albanski i grčki jezik. Članica je Hrvatskog društva pisaca. Živi, radi, piše i vježba jogu na relaciji Varaždin – Zagreb.

Više o gošćama možete saznati ovdje, a pripremite se na razgovor o teškoj književnoj teoriji i istom takvom životu, uz dosta napora da se riješe najveće enigme stvaralaštva.

Dođite malo ranije i čekajte u redu ako ga vidite. Ako ne – samo naprijed.

Izvor: Klub Močvara.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu