Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Predstava prema romanu 'Deca' u Gavelli

Large 421986053 767522152066992 1049689483204719609 n

Foto: Kazalište Gavella

Srijeda
24.01.2024.
Nova drama stiže u Frankopansku 10!

Gradsko dramsko kazalište Gavella u suradnji sa zagrebačkom kompanijom De facto po prvi puta u Hrvatskoj postavlja poetski roman Deca proslavljene srpske dramatičarke Milene Marković. Za ovu poemu/roman autorica je dobitnica 68. NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku 2022. godine. 

Premijerno izdanje predstave u režiji Saše Božića zakazano je za petak, 2. veljače u 19:30 sati na sceni 'Mala Gavella' GK Gavella.

Predstavu će izvoditi glumice i plesačice Nataša DangubićJelena MiholjevićBarbara NolaIvana Roščić i Viktoria Bubalo; sve one uprizoruju priču o Mileni Marković, spisateljici, majci djeteta s teškoćama u razvoju i osebujnom karakteru koji pripovijeda priču svoga života, od djetinjstva do zrele ženske, majčinske i spisateljske dobi. One će utjeloviti pluralitet iskustva ženskosti danas u polifonom jeziku između reprezentacijskog teatra, performansa i post-rock koncerta.

Deca su žanrovski hibrid poeme i romana u stihovima, a uključuju 163 stranice furiozno ispisanoga teksta bez ijednoga interpunkcijskoga znaka, osim finalne točke. Tekst je primarno dramski utemeljen te se može čitati kao svojevrsni dramski monolog.

Dramaturgiju potpisuje Dimitrije Kokanov, glazbu Nikola Krgović, kostimografiju Marita Ćopo, oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik, autor videa Josip Visković, a inspicijentica Snježana Majdak.

Prepoznatljiv režijski rukopis Saše Božića Decu gradi kao pejzaž subverzivne igre identiteta, odgoja, majčinstva i sjećanja u osluškivanju trošenja vremena. Prostorom igre dominiraju djeca, koja se u njoj pojavljuju u metaforičkom obliku: kao maleni ljudi, nezaštićeni i ugroženi, te kao odrasli koji se nisu snašli i zapravo su još ranjena djeca koja se prave velika.

"Deca su roman o djetinjstvu, o djeci koja rađaju drugu djecu, o obitelji – disfunkcionalnoj, jer tko, osim popova i pedagoga, zna za funkcionalnu obitelj. Deca su poema o osujećenom, vječno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu, opasan roman o povijesti, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svjetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, to desetljeće našeg odrastanja, i pregazi nas tijekom devedesetih", o ovom je djelu, između ostalog, napisao Miljenko Jergović.

Na rasporedu 'Male Gavelle' predstava igra još 3., 5. i 19. veljače. Za više informacija, posjetite Gavellinu stranicu

Izvor: tportal.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu