Page arrow

Predstavlja se zbirka priča i sjećanja Roma i Romkinja

Large untitled design  14
Četvrtak
28.10.2021.

Idući tjedan, u srijedu, 3. studenog 2021. u 18 sati u prostorima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA predstavljene će biti narativno-novinarske priče objedinjene u knjizi Romanipe - Iz sjene na svjetlo.

Ova zbirka obuhvaća deset priča Roma i Romkinja nastalih nizanjem njihovih sjećanja iznjedrenih naknadnim sagledavanjem prošlosti, pružajući na taj način široj čitalačkoj publici mogućnost da se sa njima saživi. Romanipe, tema i naslov ovog izdanja, označava sveukupni romski identitet i duh, a ''umjetnost života'' i opstanak njegov su važan dio kao i svijest o pripadanju romskoj zajednici unatoč razlikama.

Urednice projekta portala i časopisa Phralipen, a ujedno i urednice ove knjige, Maja Grubišić i Selma Pezerović, ističu višedimenzionalnost priča koje otvaraju katarzični prostor za promišljanje o izgradnji društva kakvom svi težimo. Kako su rekle u uvodnoj priči knjige, u svojem višegodišnjem radu na promicanju romske povijesti, kulture, jezika i glazbe oduvijek su ih najviše inspirirale žive priče ljudi koji usprkos teškim životnim situacijama ustraju u tome da svoj život i život svojih sunarodnjaka učine sigurnijim, kvalitetnijim i sretnijim. 

Čitajući knjigu možete doznati o književnom stvaralaštvu Alije Krasnićija koji je doprinio popularizaciji proznih i pjesničkih djela na romskom jeziku, o duboj tuzi i nostalgiji za domom Hedine Tahirović Sijerčić dok u tuđini pokušava pronaći smisao, o putovanjima kroz koje Orhan Galjuš, novinar i urednik, ostvaruje svoju životnu misiju, o pokretanju internetskog radija Vedrane Šajn u koji je uložila sav svoj miraz te o procesu nastajanja prvog Romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika Veljka Kajtazija. Nadalje, saznaje se i o djetinjstvu profesionalnog glumca Neđe Osmana, o mislima i emocijama Edisa Galushija prilikom njegova izvođenja autorske monodrame na romskom jeziku Panta Rei, o portretu Šaipa Jusufa nastalom na temelju sjećanja Mirdite Saliu, o epizodi iz djetinjstva Elvisa Kralja koja ga je potaknula na dublje istraživanje o identitetu i povijesti njegova naroda te hladnoj zimskoj večeri u klubu Narodnog kazališta u Beogradu koja je opernoj divi Nataši Tasić Knežević odredila profesionalnu budućnost.

Izdanje je tiskano na hrvatskom, engleskom i romskom jeziku, ukoričeno u jednu knjigu, a objavljeno je u izdanju Saveza Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA.


Izvor: Phralipen

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu