Page arrow

Predstavljanje romana 'Sama'

Large novo
Petak
16.09.2022.

Svakim danom sve smo bliže jeseni i novoj sezoni književnih događanja koja sa sobom nosi neke nove, neke stare knjige u koje ćemo se po prvi put ili ponovno zaljubiti.

Tako iz Naklade Ljevak pozivaju na predstavljanje romana Sama Ivane Šojat koje će se održati u četvrtak, 22. rujna 2022. u 18:30 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Radi se o nagrađivanoj autorici više romana, u svojim se knjigama ne boji suočiti s najaktualnijim i najizraženijim društvenim anomalijama i problemima, analizirajući ih i izravno adresirajući.

Roman Sama je izrazito oštar i društveno kritičan tekst koji nastoji otvoriti žensku perspektivu kada su u pitanju teme poput sretnog zajedništva i izvanbračnih odnosa, iskrenosti, pritiska majčinstva, samoće i straha od usamljenosti. Uz pojedine autobiografske elemente, Ivana Šojat u ovom romanu bez ustezanja ponire ispod kože i progovara o nekim od najčešćih strahova kod ljudi srednjih godina. 

Ivana Šojat, Osječanka, rokerica, darkerica, grliteljica i zaštitnica stabala, pasa, nejakih, svih živih, pasionirana čitateljica crnih kronika i analitičarka psihoza, trauma i oblaka, rodila se u najluđem i najkraćem mjesecu 1971. Iako je poezijom započela svoj književni put, dosad je objavila osam romana (od kojih su dva za mlade), pet zbirki poezije, tri zbirke kratkih priča, zbirku eseja i dvije slikovnice za djecu. Valjda u želji da o svijetu dozna što je moguće više, sudjelovala je u ratu, glačala rublje za druge, bila sudski tumač u Belgiji, vozila se u tenku i oklopnom transporteru, naučila jahati konje, penjala se po brdima, učila mačevanje, vrtlarenje, veslanje, pecanje, kopala po arhivima i zemlji, družila se s travarima, biciklom zalazila u ritove, pjevala u rok-grupama, ali i opernom zboru HNK-a u Osijeku. Trenutno živi, radi i prevodi s francuskog i engleskog.

O knjizi će, uz autoricu, govoriti književnica i kritičarka Darija Žilić, novinarka Karmela Devčić te urednica dr. sc. Nives Tomašević, dok će izabrane ulomke iz knjige čitati glumica Nera Stipičević

Pridružite se ovom predstavljanju!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu