Page arrow

Promocija romana 'Hahari na dnu mulja'

Large dizajn bez naslova   2023 02 21t132106.887

S naslovnice knjige.

Utorak
21.02.2023.

Mladi autor Josip Čekolj poznat nam je kao uspješan pjesnik, a svoj je pogled usmjerio i prema prozi koju se veselimo čitati.

Predstavljanje ilustriranog romana Hahari na dnu mulja zakazano je za četvrtak, 23. veljače u 19 sati u Kabinetu Malih zvona (Savska 28, Cibonin prolaz). Prigodno će se otvoriti izložba originalnih crteža Dominika Vukovića koji je zaslužan za ilustracije u ovom izdanju. 

Knjigu će predstaviti prof. Andrijana Kos-Lajtman, uz dvojicu autora i urednicu knjige Sanju Lovrenčić.

U najboljoj tradiciji romana za mlade, a ipak novim svježim glasom pripovijeda Josip Čekolj dogodovštine svojih hahara – četvero prijatelja na pragu odrastanja. I premda je grad kojim se kreću izmišljen, a njihovom inačicom kajkavskog jezika nitko u stvarnosti ne govori, posve su stvarne njihove ljubavi i zbunjenosti, sukobi i zablude, kao i potreba za uporištem i toplinom. U tumaranju hahara po „dnu mulja” javljaju se neki orijentiri, manje ili više pouzdani, uglavnom s rubova društva, među kojima je možda najvažnija starica s mačkama i sluhom za poeziju. I kako to u romanima odrastanja obično biva, lutanje kroz mulj na koncu postaje korak prema zrelosti.

Poticaj za nastanak ove knjige bila je izložba Hahari i žabe likovnog umjetnika Dominika Vukovića, tematski posvećena reminiscencijama na djetinjstvo. On je ilustrirao ovo izdanje blisko surađujući s autorom romana, što je urodilo osobitom povezanošću teksta i ilustracije.

Podsjetimo, autorov ciklus akrostiha Rukovet noćnih putovanja koji je nastao u sklopu Revije malih književnosti možete čitati u antologiji Vrijeme misli (Kulturtreger, 2021.).

Također, autor je dobitnik nagrade 'Na vrh jezika' 2021. za ciklus poezije Dječak pred žetvua isti rukopis pohvaljen je na Goranovu proljeću 2022. godine. O važnosti priznanja za njegovu karijeru i temama koje se tiču pjesništva u Hrvatskoj, možete čitati ovdje.

Vidimo se na promociji!

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu