Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sam svoj majstor

Large thought catalog o0qqw21 0ni unsplash

Foto: Unsplash, 'Thought Catalog'

Četvrtak
17.03.2022.

Nakon prilično turbulentnog razdoblja ispunjenog književnim natječajima na koje ste se prijavili, možda ste njihovim ishodom zadovoljni. Pretpostavimo da se u bilježnici ili Wordu u međuvremenu nakupilo teksta, vaši književni apetiti su se povećali i ohrabrili ste se na razmišljanje o objavi knjige. Znate da je do izdavača teško doći, pogotovo ako ste autor kojemu nedostaju istrčani spisateljski kilometri. 

Želite li zaobići tradicionalno izdavaštvo, rješenje je da samostalno objavite knjigu. 

Odlučite li se na takav pothvat, dobra stvar je što imate potpunu kreativnu kontrolu. Opustite se, eksperimentirajte sa sadržajem i likovima, formom i bjelinama na papiru. Nije li ekstravagantno pritom ubaciti koji crtež? No radi li se o prvom rukopisu, tu bi mogao nastati problem. Dobar urednik zlata je vrijedan, kao i njegovi savjeti, koji vas mogu osnažiti, eliminirati početne nesigurnosti i greške u tekstu. Svježi par očiju uvijek je koristan, pogotovo za provjeru gramatike ili tipfelera. Znamo da ne želite ispasti šlampavi, stoga pazite da u romanu zgodni Maro ne postane Mario ili slično.

Nerado ovo govorimo, ali volimo rokove. Ima nešto u toj vremenskoj zadatosti što nas motivira na napinjanje moždanih vijuga. Odložite li rukopis samo na tren, postoji vjerojatnost da će vas on čekati. I čekati… S vremenom će se stvoriti odbojnost prema tom skladištu riječi. Uostalom, pronaći vrijeme za pisanje danas je pravi luksuz za mnoge. Dobar urednik se i u ovom slučaju pokazuje kao jedan od ključnih likova u vašem putovanju prema knjizi. Osim što nerijetko nudi razumijevanje teksta koje je promaknulo, obvezat ćete se određenim rokom za predaju rukopisa koji će vas motivirati za pisanje.  

Ne zaboravite, lektura, korektura i dizajn, odnosno oprema knjige, ključni su procesi u njezinoj pripremi. Bez izdavača, trebate uložiti više novca za angažman profesionalaca. Pritom ne škodi i da se informirate i o ISBN-u i CIP zapisu koji su potrebni knjizi kako bi se smjestila na police knjižnica.

Ako se sve ovo čini kao gomila posla, glavu gore! Vaša knjiga može biti poput pjesničkog debija Ljiljan tate, dudureste Marine Perić koji je pisac i Booksin kritičar Dinko Kreho istaknuo kao primjer vrijedan pažnje, iako pjesnikinja ne računa na podršku izdavača i tradicionalnih kanala distribucije:  

"S druge strane, pjesnikinja koja debitira u vlastitom aranžmanu ne samo da ne raspolaže takvim povlasticama, nego je na određeni način i 'sumnjiva': ako je knjiga već vrijedna pažnje, zašto nam ne dolazi nekim od 'provjerenih' kanala? Čini mi se da razlika u startnim pozicijama u doba weba 2.0 još više dolazi do izražaja – suočeni s proliferacijom informacija, kako u književnom polju tako i izvan njega, hvatamo se za simbolički kapital tradicionalnih institucija (izdavačkih kuća, natječaja, itd.) da bismo opravdali to što uopće trošimo vrijeme na neki 'nepoznat' tekst ili autora, a onda na to čak i možda nagovaramo nekoga drugog. Ako nereflektirano popuštamo takvoj inerciji, sva je prilika da će nam zanimljiva i heterodoksna ostvarenja kakvo je Ljiljan tate više od jedanput promaknuti ispred nosa."

Ako nereflektirano popuštamo takvoj inerciji, sva je prilika da će nam zanimljiva i heterodoksna ostvarenja kakvo je Ljiljan tate više od jedanput promaknuti ispred nosa.

Kako ćete predstaviti knjigu, u potpunosti je vaša odgovornost. Međutim, s izdavačem dolazi i njegova platforma, tim stručnjaka, određeni tip čitateljske publike, kao i promocija knjige, razgovori s autorom, potencijalne suradnje. Novi život knjige. Ako ne držite baš sve marketinške konce u rukama, možda ćete teže biti zamijećeni. Moguće je da biste više vremena i energije potrošili na "guranje" knjige prema van, nego na njezino pisanje. Dakako, danas se dobra riječ može strelovitom brzinom proširiti društvenim mrežama, ali isto tako, može se relativno brzo i utopiti u beskonačnosti informacija.

Što se tiče zarade, teško je odvagnuti što je kome prihvatljivo. Naš dobronamjeran savjet bi bio da, računate li isključivo na honorar izdavača i prodaju knjige, s kupnjom novog auta ili ulaganjem u nekretnine ipak pričekate.

Samostalno objavljivanje knjige ne podrazumijeva automatski "prečicu", lakši i sigurniji put. Ispitajte sve, zavirite u druge knjige radi inspiracije i motivacije, odlučite što je za vas. U jedno smo sigurni - ukaže li vam se prilika, objavite knjigu u fizičkom obliku. Osjećaj kad držite knjigu u ruci, pogotovo vlastitu, ipak je bolji od njezinog čitanja u PDF-u. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu