Page arrow

Šest dobitnica 'Držića'

Large kyle head p6rntdapbuk unsplash

Kyle Head; Unsplash.

Četvrtak
25.03.2021.

Sve je slađe kad se dijeli, a nagrade posebno. Nagradu Marin Držić koja se dodjeljuje za najbolje dramsko ostvarenje tako je u 2021. dobilo čak šest autorica - prvonagrađena je Marina Vujčić, drugu nagradu ravnopravno dijele Monika Herceg i Dorotea Šušak, a treću također dijele Marija Dejanović, Anja Pletikosa i Nikolina Rafaj.

Marina Vujčić nagrađena je za tekst Plodna voda koji se bavi temom majčinstva, a u kojem ''ženska lica progovaraju o svojim situacijama koje su tipični primjeri za raspravu o pravima žene na pobačaj, osobito u slučaju silovanja, ili nemogućnost bijega iz veze u kojoj je partner nasilnik. (...) Radnje u tekstu protječu brzim ritmom koji vješto balansira između atmosfere napetosti i simboličkih i poetskih motiva vode kao začetka i močvare kao kraja života'', stoji u obrazloženju.

Poetska drama Monike Herceg naslova Ubij se, tata ''kroz sudbinu jedne obitelji – oca i majke te trojice sinova – brižljivo osmišljenim pjesničkim slikama i cizeliranom pjesničkom rečenicom, glasno i neuvijeno progovara o nasilju u obitelji, ranama koje nikada ne zacjeljuju i životima oblikovanim užasima rata koji se u drami percipira i konstruira kao trajno, nepromjenjivo i gotovo bezizlazno stanje ljudskoga roda'', navodi se.

Dorotea Šušak nagrađena je za dramski tekst Vježbanje smrti ili pauze u disanju… koji, kako se obrazlaže, ''kroz monološku formu i izričaj blizak poetskom diskursu, uz povremena uključivanja simbolički impostiranih individualnih (Bez-Ja) ili zborski ustrojenih sugovornika (Kor grobara, Kor liječnika) glavne junakinje (Ja), na slojevit, poetičan, misaono prodoran i emotivno angažiran način progovara o intimnome suočavanju pojedinca s bolešću, gubitkom i smrću bliske osobe, u ovome slučaju bake mlade žene iz čije se perspektive sagledava radnja, ali i o osobnom suočavanju sa samim fenomenom smrti.''

Marija Dejanović nagradu je dobila za tekst Ne moramo više govoriti, svi su otišli koji govori o tegobnim odnosima unutar bosanske obitelji izjegle u Hrvatsku; dramski tekst Anje Pletikosa naslova zaivanaradica@gmail.com duhovito i pronicivo govori o životu jedne mladenačke ljubavne veze, dok se tekst Nikoline Rafaj naslovljen U pakao, lijepo molim bavi odnosom oca i sina koji se zajedno nose kroz tragediju.

Na javni poziv za dodjelu nagrade pristigao je 71 dramski tekst, što je najveći broj u povijesti ove nagrade. Imena dobitnica objavila je ministrica Obuljen Koržinek, dodavši da se nagrada dodjeljuje i mladim i neafirmiranim autorima i već istaknutim dramskim piscima, čime se postiže veća vidljivost hrvatskog dramskog pisma. Upozorila je i da je ovo posebno vrijeme za kazališta, što, dakako znamo, te da naši umjetnici ipak nastavljaju stvarati, iako pred manjim brojem publike.

Samo ćemo još dodati - podržavamo ovakvu piramidalnu shemu.


Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu