Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Stiže deveti Bookstan

Foto: Bookstan Sarajevo.

Petak
28.06.2024.

Pripreme za književno ljeto opasno su se zahuktale stigao je program devetog po redu Međunarodnog festivala književnosti Bookstan!

Novo izdanje festivala održat će se u Sarajevu u razdoblju od 3. do 6. srpnja 2024. godine. Izbor autora i autorica koji nam iz cijelog svijeta dolaze na deveti Bookstan odredila je centralna festivalska tema, a to je ove godine Zarjavele trobente.

„Zarjavele trobente s svojo glasbo, / da jo zbudijo, da jo zbudijo. – bez obzira da li ove riječi izgovarate u ritmu ili vam je dotična pjesma grupe Kongres (u izvedbi Zorana Predina) potpuno nepoznata, njenim zahrđalim trubama, glasnicima iz prošlog vremena, postavljamo centralna pitanja 9. izdanja Međunarodnog festivala književnosti Bookstan: Kakvi narativi imaju moć postati kulturnim naslijeđem? Na koji način književni glasovi bivaju odjekom vlastite generacije, ali duh njenog vremena transcendiraju u ideal koji nije sebično, nostalgično vezan za jedno vrijeme i prostor, već bremenit istinom za generacije koje dolaze? Šta je sa narativima koji ostaju zatočeni u svojoj generaciji – kakvo značenje imaju izvan nje?“, navodi izvršna direktorica festivala Lamija Milišić.

Festival će biti otvoren 3. srpnja u 21 sat u unutrašnjem dvorištu knjižare Buybook, uz glazbeni nastup Zorana Predina, počasnog gosta festivala, koji će na Bookstanu predstaviti i svoju novu knjigu Bezgrešna.

Ove godine Sarajevo će poželjeti dobrodošlicu slavnom francuskom književniku Hervéu Le Tellieru te predstaviti njegov roman Anomalija, nagrađen prestižnom književnom nagradom „Goncourt“. Na rasporedu su neke od najpopularnijih Buybookovih autorica iz Rusije, Turske i Irana – Guzelj Jahine, Defne Suman i Ave Home, kao i Zdravka Evtimova i Taina Tervonen, čija djela Buybook objavljuje uoči festivala.

Organizatori s posebnom radošću najavljuju sudjelovanje palestinskog autora Mosaba Abu Tohe, čiju će nagrađivanu zbirku poezije Stvari koje mi možda nađete skrivene u uhu Buybook također objaviti uoči festivala. Na Bookstan dolazi i izraelska novinarka i autorica Amira Hass, koja će na festivalu predstaviti Buybookovo izdanje logorskog dnevnika njene majke, ujedno i Sarajke, Hane Levi. Nakon online izdanja 2020. godine, na Bookstanu ćemo ove godine imati priliku uživo poslušati američkog novinara i autora Petera Maassa te predstaviti njegovu knjigu o izvještavanju u ratu u BiH Ljubi bližnjega svoga.

Premijerno će se predstaviti i nova izdanja domaćih i regionalnih autora, kao što su novi naslovi edicije Dnevnik koju uređuje Semezdin Mehmedinović (tim povodom i autori Drago Glamuzina, Velibor Čolić i Refik Ličina). Buybook će u toku devetog Bookstana predstaviti nova djela svojih cijenjenih autora Aleksandra Hemona, Faruka Šehića, Darka Cvijetića i Selme Raljević. Dolaze i popularni slovenski gosti Andrej Blatnik i Dušan Šarotar, čija će djela Buybook objaviti uoči festivala, te ih predstaviti u autentičnom ambijentu Ateljea Figure, jednog od partnera festivala. Ove godine Bookstan će održati dva In memoriam programa, posvećena prerano preminulim Paulu Austeru, te Dževadu Karahasanu i Tvrtku Kulenoviću. U Ateljeu Figure će se upriličiti i specijalni program Odjek jedne generacije: Ivan Kordić, Abdulah Sidran i Marko Vešović, te ponovo ugostiti manifestaciju „Sa(n)jam knjige u Istri“, koja ove godine slavi jubilarnu 30. godišnjicu, a u Sarajevu će je obilježiti programom Doručak s autorom, čiji je gost Sinan Gudžević. Bookstanu će se pridružiti i Stevo Grabovac, koji će predstaviti svoj NIN-om nagrađeni roman Poslije zabave.

Festival će 6. srpnja u 21 sat u Domu mladih svečano zatvoriti koncert Damira Imamovića. Damir Imamović dolazi na Bookstan sa svojim novim albumom koji je objavila čuvena američka izdavačka kuća Smithsonian Folkways! Album predstavlja svojevrsni soundtrack za knjigu Aleksandra Hemona i nosi isti naziv kao i američko izdanje knjige: The World And All That It Holds (u prijevodu Buybooka: Bejturan i ruža). Damiru će se na sceni pridružiti Ivana Đurić (violina), Nenad Kovačić (perkusije) i Ivan Mihajlović (bas).

S Damirom smo kratko uspjele porazgovarati prošle godine baš o spomenutom albumu i suradnji s Aleksandrom Hemonom, bacite oko na književni upitnik ovdje!

Pakiramo kofere i vidimo se prvih dana u srpnju u Sarajevu!

Izvor: Bookstan.ba.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu