Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Stiže film 'Kolibrić' po knjizi Sandra Veronesija

Ponedjeljak
18.09.2023.

Za sve ljubitelje filmova koji su snimljeni po knjigama, a pogotovo beskonačnih rasprava što je bolje, knjiga ili film, stiže jedna super vijest!

U kinima vas očekuje film Kolibrić, snimljen prema istoimenom bestseleru Sandra Veronesija, dobitnika nagrade Strega, višeslojnom sjajnom djelu.

U vikendu kad je započeo s prikazivanjem u talijanskim kinima, film Kolibrić postao je prvim domaćim filmom koji je uspio zasjesti na prvo mjesto gledanosti u Italiji. Veliki je to uspjeh za novo djelo redateljice Francesce Archibugi, višestruko nagrađivane talijanske redateljice.

Knjigu Kolibrić u Hrvatskoj je prošle godine izdala nakladnička kuća Ljevak, a ovog četvrtka, točnije od 21. rujna u kinima, stiže njezina filmska adaptacija. 

Kolibrić je mala ptica koja svu svoju energiju troši kako bi cijeli život ostala na jednom mjestu, a upravo tako živi Marco Carrera, glavni protagonist priče. Knjiga donosi priču, najavljuju izdavači, čija se radnja proteže na čak šezdeset godina, a u kojoj se radosti, boli i neuroze uobičajene obitelji srednje klase isprepliću s evolucijom apsolutne i izvanredne ljubavi koja uključuje tri generacije. Ovo je obitelj u kojoj je najbitnije držati se zajedno i prikazati jak kolektiv, čak i kada je suočena s nepodnošljivim problemima…

"Već trideset godina poznajem Sandra Veronesija kao autora, a ovaj sam roman pročitala prvog dana kad je objavljen", u jednom je intervjuu izjavila redateljica Archibugi te nadodala: "To je knjiga koja me iznimno uznemirila, a na njezinu filmsku adaptaciju nagovorio me upravo Veronesi. Istovremeno sam bila ponosna i uplašena, jer sam dobila dojam da je riječ o djelu koje je sposobno dirnuti sve one teme koje su mi iznimno bliske osobno; bila je to knjiga kao da sam ju ja napisala, ali naravno, puno kvalitetnije."

Talijanski esejist, romanopisac i novinar Sandro Veronesi postao je tek drugim autorom u povijesti koji je uspio dva puta osvojiti Stregu, najprestižniju talijansku književnu nagradu. Prvi put ostvojio ju je za roman Tihi kaos, a drugi put upravo za Kolibrića. Zanimljivo je da su obje knjige ekranizirane u uspješne filmove, a za ovaj film Veronesi je izjavio: "Priča napreduje kroz jačinu prisjećanja glavnog lika pa tijekom filma, kao gledatelji, skačemo iz jednog razdoblja u drugo, iz jedne ere u drugu. No, u kinematografiji to zna biti iznimno riskantno, zbog toga što takav oblik naracije može izazvati skepsu. Ispričati našu priču kronološki bilo bi puno lakše, možda i logično, ali značilo bi na neki način izdati duh romana."

Vidimo se u kinu!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu