Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Stiže Vox Feminae Festival

Large novo

Foto: Facebook, VoxFeminae.

Četvrtak
27.04.2023.

Svibanj nam je pred vratima, što znači da nam se bliži i jedan od naših omiljenih festivala. 

Vox Feminae festival će u svome sedamnaestom izdanju slaviti žensku povijest i sadašnjost, stvaralaštvo i kreativnost, i to unutar tradicionalno zanimljivog i raznolikog programa.

Otvorenje Vox Feminae festivala zakazano je za petak, 5. svibnja na terasi Šesnaestice od 19 sati, kad će se društveni puls Trešnjevke oživjeti uz izvedbu Voxovog girl rock kamp zbora, čije su polaznice pod vodstvom Tene Rak i Tajane Josimović posljednjih mjesec dana uvježbavale i upisivale rodne i queer note u tradicijsku i pop glazbu. Glazbeni stage uz njih će preuzeti i sve popularnija domaća producentica analogno-digitalnog zvuka tonota.

Evo nekoliko događanja i aktivnosti koje izdvajamo iz programa: u planu je radionica animacije pod vodstvom Matee Kovač i Katrin Novaković, u okviru koje će nastati novi kratki film o strašnim ženama, a uz Niku Rukavinu, koja će predstaviti Priručnik o kućnim popravcima za žene i u praksi voditi trodnevnu radionicu uređenja Šesnaestice, opiremo se stigmatizaciji ženskih sposobnosti u tzv. „zanatima“.

I ove godine dočekat će vas program psiholoških radionica koje tematiziraju neheteronormativne odnose, kroz tribinu o kvir vezama pod vodstvom Lejle Talić i Matee Popov, kao i premijera autorskog projekta dramaturginje i spisateljice Jasne Jasne Žmak 'this is my truth, tell me yours', koji operira na granici stand-upa i izvedbenog predavanja. Predstavit će se i istraživanje o publikaciji Makedonka, važnom spomeniku AFŽ-a, kroz kritički i tematski pristup. 

Filmski program bavi se, između ostalog,  strašnim ženama, užitkom, starenjem i queerom i održava se u Kinu Tuškanac. Nemilosrdna vremena: pjesme o skrbi donosi nam glazbeno-dokumentarne priče o krizi u finskom sektoru skrbi za starije i nemoćne, pratot ćemo hrabre snimateljice i fotografkinje na prvim crtama bojišnica i revolucija u dokumentarcu Ne sasvim običan život, istražit ćemo dvije nespojive zajednice – queer BDSM-a i kršćanstva – u intimnom dokumentarnom filmu Strast, a Orlando: moja politička biografija donosi priče 25 trans i nebinarnih osoba različitih dobi, koje utjelovljuju slavni lik Virginije Woolf.

Nikako ne smijemo zaboraviti metaforički klimaks festivala – uz sex-ed radioničarski program poznatih švedskih seks psihologa i terapeuta. Marika Smith i Kristoffer Lindh iz strejt i queer konteksta učit će nas o zadovoljstvu, seksualnosti i netoksičnim partnerskim obrascima.

Program festivala je besplatan, kao i filmske projekcije u kinu Tuškanac, a traje do 31. svibnja.   

Sve detalje o programu pratite na društvenim mrežama i festivalskom webu.

Vidimo se na VFF-u!

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu