Page arrow

Strana proza u travnju

Large novo

Naslovnice knjiga.

Petak
28.04.2023.

Koračamo prema kraju travnja u nadi da će vjetrovi otpuhati nepredvidljivo vrijeme i osigurati prevrtljivost i igru samo na stranicama knjiga.

Što nam je stiglo od strane proze, na što vrijedi pripaziti u mjesecima koji se kotrljaju iza ugla? Usput, treba početi razmišljati i o tome kako preduhitriti ljeto i opremiti se srpanjsko-kolovoškim štivom! 

Ukoliko planirate svoj popis za čitanje otežati s kojim romanom, evo potencijalnih prijedloga, i to direktno s polica naših knjižara.

Naklada Ljevak pripremila je dva nova, u tonu i atmosferi prilično različita romana.

Roman Jutro i večer Jona Fossea započinje kratkom scenom na norveškom otočiću gdje ribar Olai, u kući koju je sagradio vlastitim rukama, nervozno čeka da mu se žena porodi. Olai je uvjeren da mu je Bog konačno ispunio želju za sinom i nasljednikom. Nekoliko nervoznih sati kasnije rođen je dječak koji će se po Olaijevom ocu zvati Johannes i bit će ribar. No komplikacije tek počinju… U drugom dijelu romana jedan starac umire, njegovo ime je Johannes i bio je ribar. U ovom romanu povezuju se dvije točke ljudskog života, ulazeći u srž rađanja i umiranja. Između je život za koji se čini da je uvijek isti, a uvijek je i različit.

Antja Rávik Strubel u romanu Modra žena opisuje bijeg mlade žene od sjećanja na silovanje. Adina je do tinejdžerske dobi živjela u zabačenom selu u planinskom dijelu Češke, bez vršnjaka s kojima bi se mogla družiti. Dok je pohađala tečaj njemačkog jezika u Berlinu, susrela je fotografkinju po imenu Rickie, koja joj je osigurala stažiranje u umjetničkom centru Uckermark, u Pomeraniji. Nakon što ju je silovao zapadnonjemački političar, Adina bježi i, nakon putovanja koje je vodi preko pola Europe, zaustavi se u Helsinkiju, gdje u Leonidesu, estonskom političaru i članu Europskog parlamenta, pronalazi emocionalni oslonac i utočište. Dok on sudjeluje u kampanjama za ljudska prava, Adina traži način da se oslobodi vlastitog unutrašnjeg egzila.

Evo i jednog naslova autorice o kojoj smo mnogo pisali i pričali, a nadamo se da će tako biti i dalje. Izdavač Oceanmore objavio je roman Nisam izašla iz svoje noći velike Annie Ernaux.

Autorica u dnevniku posjeta majci, koja je u domu i boluje od Alzheimerove bolesti, ispisuje posljednje mjesece i dane majčina života, odajući počast osobi s kojom je gradila odnos pun ljubavi i gorčine, nerazumijevanja i dubokog prepoznavanja. Say no more, ova knjiga je već na našoj listi za čitanje.

Pretraživanje nas je dovelo i do romana Vrata do vrata Dominika Barte u nakladi izdavača Leykam international.

S jednakom empatijom kao i u svojemu debitantskom romanu Sa sela, Dominik Barta u ovom romanu piše o životu u gradu, o identitetu i samoći te o toleranciji i solidarnosti. Kako je čitav jedan svijet smješten u bečku zadružnu šesterokatnicu? Radnja smještena u 2014. godinu govori o više od šarolika ljubavnog života u velikom gradu. Barta želi pokazati koliko su međuljudski odnosi ovih dana postali političnima i koliko smo bliski velikom svijetu sa svim njegovim problemima.

Hena com je pripremio roman Vodencvjetovi škotskog pisca Andrewa O’Hagana

Najavljen je kao dramatičan, nostalgičan i iznimno duhovit roman o nedvojbenim vrijednostima i izazovima doživotnog prijateljstva. Tully Dawson i Noodles pustolovinu života započinju u mladosti, i ona traje daleko u odraslost, kada mladenačke brige bivaju nepovratno zamijenjene za one kojima je bolje ne predviđati kraj. Prijelomna točka romana uzdrmat će i najstamenije od čitatelja, te istaknuti složena pitanja o dostojanstvu, životu i smrti, na koja teško da ima jednoznačnog odgovora.

Možda zavirimo u koju od ovih knjiga već tijekom ovog produljenog vikenda! 

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage frank flores c2jpzqcubiq unsplash 20.09.2023.

'Osveta je moja': Relativnost krivnje i istine

U knjizi 'Osveta je moja' Marie NDiaye na iznimno vješt način relativizirala je moralne apsolutnosti.

Piše: Sara Kopeczky

Kritike
Homepage untitled design  3 19.09.2023.

'Mrtvi na dodir': Upiranje prstom u suludost života

Ana Marija Grbić piše duhovito i pronicljivo, obične ljude uzdiže do razine epskog, a potvrđuje da se najluđi scenariji odvijaju u nama ili pored nas.

Piše: Anja Tomljenović

Preporuke
Homepage aurelien romain 6gly8xvvpd8 unsplash 30.08.2023.

'Povratak baruna Wenckheima': Predivan krasznahorkaijevski kaos

'Povratak baruna Wenckheima' mračan je i neizmjerno zabavan roman krcat nevjerojatnim likovima koji pokušavaju održati kakav-takav privid normalnosti u svijetu koji puca po svim šavovima.

Piše: F. B.

Kritike
Homepage 272751427 5055753441101727 6722991057629676392 n 29.08.2023.

'Stripoterapija': Destigmatizacija psihoterapije

'Stripoterapija' je uvjerljiv dokaz da ipak kao društvo idemo prema budućnosti u kojoj je mentalno zdravlje jednako bitno kao i fizičko.

Piše: Luca Kozina

Preporuke
Homepage shelley duvall through the years her film roles her life then and now 9 19.07.2023.

'Max, Mischa & ofenziva Tet': Veliki roman o životu u umjetnosti

'Max, Mischa & ofenziva Tet' sveti je gral za kojim su tragali i tragaju mnogi filmski, ali i stvarni američki pisci – to je veliki američki roman u režiji jednog Norvežanina. 

Piše: F. B.

Intervju
Homepage giulia caminito 12.07.2023.

'Je li obrazovanje način izlaska iz geta? Možda je nekad i bio, no više nije tako.'

Giulia Caminito bila je gošća nedavno održanog 'Festivala europske kratke priče', što je bio povod ovome razgovoru. 

Piše: Petra Miočić Mandić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu