Page arrow

Strana proza u travnju

Large novo

Naslovnice knjiga.

Petak
28.04.2023.

Koračamo prema kraju travnja u nadi da će vjetrovi otpuhati nepredvidljivo vrijeme i osigurati prevrtljivost i igru samo na stranicama knjiga.

Što nam je stiglo od strane proze, na što vrijedi pripaziti u mjesecima koji se kotrljaju iza ugla? Usput, treba početi razmišljati i o tome kako preduhitriti ljeto i opremiti se srpanjsko-kolovoškim štivom! 

Ukoliko planirate svoj popis za čitanje otežati s kojim romanom, evo potencijalnih prijedloga, i to direktno s polica naših knjižara.

Naklada Ljevak pripremila je dva nova, u tonu i atmosferi prilično različita romana.

Roman Jutro i večer Jona Fossea započinje kratkom scenom na norveškom otočiću gdje ribar Olai, u kući koju je sagradio vlastitim rukama, nervozno čeka da mu se žena porodi. Olai je uvjeren da mu je Bog konačno ispunio želju za sinom i nasljednikom. Nekoliko nervoznih sati kasnije rođen je dječak koji će se po Olaijevom ocu zvati Johannes i bit će ribar. No komplikacije tek počinju… U drugom dijelu romana jedan starac umire, njegovo ime je Johannes i bio je ribar. U ovom romanu povezuju se dvije točke ljudskog života, ulazeći u srž rađanja i umiranja. Između je život za koji se čini da je uvijek isti, a uvijek je i različit.

Antja Rávik Strubel u romanu Modra žena opisuje bijeg mlade žene od sjećanja na silovanje. Adina je do tinejdžerske dobi živjela u zabačenom selu u planinskom dijelu Češke, bez vršnjaka s kojima bi se mogla družiti. Dok je pohađala tečaj njemačkog jezika u Berlinu, susrela je fotografkinju po imenu Rickie, koja joj je osigurala stažiranje u umjetničkom centru Uckermark, u Pomeraniji. Nakon što ju je silovao zapadnonjemački političar, Adina bježi i, nakon putovanja koje je vodi preko pola Europe, zaustavi se u Helsinkiju, gdje u Leonidesu, estonskom političaru i članu Europskog parlamenta, pronalazi emocionalni oslonac i utočište. Dok on sudjeluje u kampanjama za ljudska prava, Adina traži način da se oslobodi vlastitog unutrašnjeg egzila.

Evo i jednog naslova autorice o kojoj smo mnogo pisali i pričali, a nadamo se da će tako biti i dalje. Izdavač Oceanmore objavio je roman Nisam izašla iz svoje noći velike Annie Ernaux.

Autorica u dnevniku posjeta majci, koja je u domu i boluje od Alzheimerove bolesti, ispisuje posljednje mjesece i dane majčina života, odajući počast osobi s kojom je gradila odnos pun ljubavi i gorčine, nerazumijevanja i dubokog prepoznavanja. Say no more, ova knjiga je već na našoj listi za čitanje.

Pretraživanje nas je dovelo i do romana Vrata do vrata Dominika Barte u nakladi izdavača Leykam international.

S jednakom empatijom kao i u svojemu debitantskom romanu Sa sela, Dominik Barta u ovom romanu piše o životu u gradu, o identitetu i samoći te o toleranciji i solidarnosti. Kako je čitav jedan svijet smješten u bečku zadružnu šesterokatnicu? Radnja smještena u 2014. godinu govori o više od šarolika ljubavnog života u velikom gradu. Barta želi pokazati koliko su međuljudski odnosi ovih dana postali političnima i koliko smo bliski velikom svijetu sa svim njegovim problemima.

Hena com je pripremio roman Vodencvjetovi škotskog pisca Andrewa O’Hagana

Najavljen je kao dramatičan, nostalgičan i iznimno duhovit roman o nedvojbenim vrijednostima i izazovima doživotnog prijateljstva. Tully Dawson i Noodles pustolovinu života započinju u mladosti, i ona traje daleko u odraslost, kada mladenačke brige bivaju nepovratno zamijenjene za one kojima je bolje ne predviđati kraj. Prijelomna točka romana uzdrmat će i najstamenije od čitatelja, te istaknuti složena pitanja o dostojanstvu, životu i smrti, na koja teško da ima jednoznačnog odgovora.

Možda zavirimo u koju od ovih knjiga već tijekom ovog produljenog vikenda! 

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage petar andonovsk2i 31.12.2023.

'Povijest se stalno ponavlja, a mi ništa ne učimo.'

S makedonskim autorom Petrom Andonovskim razgovarali smo o njegovu romanu "Strah od barbara".

Piše: Petra Miočić Mandić

Preporuke
Homepage untitled design  24 29.12.2023.

Najbolje od pročitanog u 2023. godini!

Knjige po kojima ćemo pamtiti 2023. godinu! Budući da nema uvjeta, uputa i ograničenja, popis koji slijedi doista je najbolje od najboljega iz 2023. godine! 

U fokusu
Homepage fotka novo 1 28.12.2023.

'Književnost bi mogla mijenjati svijet kad bi se čitala kao upozorenje.'

S Igorom Belešom razgovaramo o njegovu antiratnom romanu 'Listanje kupusa' koji hvali stručna i šira čitateljska publika. 

Piše: Anja Tomljenović

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu