Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Strano u veljači

Large dizajn bez naslova   2023 02 27t141239.605

Naslovnice knjiga.

Ponedjeljak
27.02.2023.

U najkraćem mjesecu u godini dani su se otkotrljali pored nas manje-više tiho, ali sigurno. Ipak, veljača je unijela nemir na police naših izdavača, što nas uvijek posebno veseli, stoga smo zavirili u njihovu ponudu i izdvojili neke zanimljive naslove.

Pregled ćemo otvoriti sa zbirkom poezije Noćno nebo s izlaznim ranama Oceana Vuonga i romanom Strah od barbara Petra Andonovskog koje je pripremio Hena com. 

Ocean Vuong smatra se jednim od najdarovitijih pjesnika današnjice, a njegov lirski roman Na Zemlji smo nakratko predivni privukao je pozornost svjetske kritike, ali i publike. On piše snažno, intuitivno i iskreno pa su tako, prema recenziji koja stoji u novinama San Francisco Chronicle, u "Noćnom nebu ulazne i izlazne rane stvarne, razderane pucnjem i ‘neispaljenim’ riječima, ali njegove pjesme inzistiraju na tome da se možemo iscijeliti zanosom."

Strahu od barbara dočekala nas je ispovijed dviju žena na izoliranu otoku Gavdosu. Kako će se ispreplesti sudbina Grkinje Penelopi, lokalne supruge i majke, s pričom došljakinje Oksane, koja s dvojicom suputnika iz Ukrajine pristiže na otok nakon katastrofe u Černobilu, predstoji nam otkriti. Roman je dobio Nagradu Europske unije za književnost i spoj je bogate makedonske pripovjedačke tradicije i vrlo aktualne teme, a mnogim svojim slojevima pritišće bolne točke čitavih društava.

Kada je prekasno da se vratiš kući, jedno je od pitanja koje se postavlja u obimnom romanu Max, Mischa i ofenziva Tet Johana Harstada koji je objavio Oceanmore.

Norvežanin Max Hansen je kazališni redatelj na turneji SAD-om kojemu nedostaje dom. Pratimo priču o nastojanju da se stvori nešto što bi se moglo nazvati domom, što sve moramo učiniti i žrtvovati da bi se to dogodilo, a najavljen je i kao roman o "primjenjivosti borbenih taktika vijetnamske gerile u svakodnevnu životu, o onima koji su bili u ratu i onima koji su protiv njega prosvjedovali, o generičkoj glazbi u knjižnicama, hiperrealističnim slikama perilica i složenim produkcijama beskrajnih predstava i filmova; o odrastanju s roditeljima komunistima i odrastanju uopće, o suncu na Fire Islandu i vrlo traženoj radnoj kopiji Coppolina filma Apokalipsa danas." 

U Frakturi su se našla dva romana: Radio Noć Jurija Andruhovyča i Jezerska voda nikad nije slatka Giulije Caminito

Kakva je to pustolovina, nakon propasti revolucije, snašla glazbenog heroja Josipa Rotskog, koji životari u hotelu u švicarskim Alpama kao salonski pijanist? Kada u hotel na sastanak svjetskih lidera stigne i diktator iz njegove domovine, on odluči iskoristiti priliku i osloboditi naciju od tiranina. Međutim, kad god su u planu takvi pothvati u književnosti, malo toga polazi za rukom. U prostoru romana pustolovna romantika susreće se s fantazijom, a čitava knjiga protkana je mnogim slojevima i tajnama.

U bildungsromanu Jezerska voda nikad nije slatka na početku novog milenija velike političke i građanske bitke više ne postoje, računa se samo borba za svoje mjesto pod suncem. Radikalno nepomirljiva, Giulia Caminito progovara o neispunjenim obećanjima "bolje budućnosti" i razočaranju u snove čitave jedne generacije. Bježeći od skupoće i ravnodušnosti Rima, na prelijepo jezero Bracciano doseljava se obitelj Antonije, žene tvrdoglavog ponosa, koja se sama brine za četvero djece i muža u invalidskim kolicima. Ona je poštena i vjeruje u opće dobro, a svoju kćer želi naučiti životu bez straha, motivirajući je na obrazovanje, kako bi se izborila za svoje snove. 

Primijetili smo i zbirku priča Ne danas koju je napisao José Luís Peixoto. Možete je pronaći u e-knjižari Edicije Božičević. 

U pričama se istražuje niz neobičnih tema (o kojima, moramo priznati, nismo prečesto razmišljali i sada je prava prilika): što učiniti kada vam otac oporučno ostavi putnički avion? Kako se nositi s time da vam u svakoj važnoj životnoj situaciji odjednom počnu ispadati zubi? Koji je jedini prihvatljivi način komunikacije s najboljom kirgistanskom pjesnikinjom? Tko je izmislio :-) i :-(? Uostalom, zamislite da živimo u svijetu bez smajlića! Peixoto je jedan od najcjenjenijih autora mlađe generacije u Portugalu i na specifičan način prikazuje presjek odrastanja u osamdesetim i devedesetim godinama.

Veselimo se ispratiti veljaču i dočekati novu ponudu koju će donijeti ožujsko sunce (ili snijeg, tko će to predvidjeti). U jedno smo sigurni: možemo prognozirati samo dobre naslove!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu