Page arrow

Suvremena djela Magreba

Large 46706068 1921471747889264 7144844569828392960 o
Srijeda
28.11.2018.

U sklopu 14. Revije malih književnosti Booksa je objavila antologiju suvremene književnosti Magreba Ovo tijelo nije kuća. 

Antologija prvi put hrvatskim čitateljima predstavlja autorice i autore Maroka, Alžira, Tunisa i Libije čije je književno stvaralaštvo odavno prešlo granice njihovih zemalja. Nastala je u okviru godišnje Revije malih književnosti koja hrvatskoj publici predstavlja dosad neprevedene književne glasove.

Selekciju tekstova napravila je Zeina G. Halabi, profesorica književnosti na Američkom sveučilištu u Bejrutu. U predgovoru antologije navodi: "Odabir kanonskih pisaca i onih koji to tek postaju ukazuje na bogat raspon književnih glasova koji čine sjevernoafričku književnu scenu. Napravili smo sve kako bi bili zastupljeni književnici iz različitih povijesnih i književnih generacija. (...) Lakoća kojom se pisci iz Magreba kreću unutar žanrova i između njih pokazuje kako suvremena književnost dovodi u pitanje postojeće pristupe usmjerene na žanrove i forme. Političko rezonira u ovim tekstovima, ali preuzima različite oblike i itinerare. Ono funkcionira kao prvi grijeh koji prožima sadašnjost, ali i kao katalizator koji nas izaziva da zamislimo budućnost." 

Zastupljene autorice i autori: Ibrahim Al-KoniMohammed BerradaAbderrazak BoukebbaKholoud ElfallahAbdelatif LaabiLaila LalamiChokri MabkhoutBachir MeftiSamira NegroucheKamal RiahiLamis Saidi Habib Selmi

Prevoditeljice: Miljenka Buljević (engleski), Antonia de Castro Burica (arapski), Anita Ćosić (arapski), Željka Somun (francuski), Mirna Šimat (francuski)

Uredili: Miljenka Buljević i Luka Ostojić

Grafički oblikovao: Zoran Đukić

Knjiga je po cijeni od 70 kuna dostupna u Booksi, a moći će se nabaviti i na svim programima Revije malih književnosti od 3. do 7.12.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage revija 1 22.10.2015.

Čudnovati žanrovi Baltika

Kako se prva večer Revije malih književnosti primicala kraju, tako je maglovit pojam 'baltičke književnosti' počeo poprimati jasne konture. 

Piše: Booksa

Iz Revije malih književnosti
Homepage 399131951 dd2895c2fe z 30.10.2014.

Iz kuta

Autor: Eljan Tanini (Revija malih književnosti 2014, Albanija)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu