Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Tea Tulić dobitnica je 17. književne nagrade tportala!

Fotografija: Matej Grgić, tportal.

Utorak
18.06.2024.

Dobitnica 17. književne nagrade tportala je Tea Tulić za roman Strvinari starog svijeta

Tako je odlučio stručni žiri koji čine kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te prevoditeljica i pjesnikinja, ujedno predsjednica žirija Vanda Mikšić, a u objašnjenju stoji sljedeće:

"Strvinari starog svijeta Tee Tulić iznimno je književno djelo u kojem autorica maestralno kombinira lirske, psihološke i društvene elemente u životnoj priči kćeri i oca u neimenovanu mediteranskom gradu, u kojemu se ipak prepoznaje Rijeka. Kroz 41 sliku Tulić uspijeva dočarati najfinije niti tog složenog odnosa, spajajući živote glavnih likova s morem, brodicom na kojoj provode vrijeme, gradom u kojem se osjećaju neprihvaćenima i glasovima onih koje su ih napustile, ali su i dalje itekako prisutne.

U igri stvarnog i magičnog, Tulić gotovo pjesničkim izričajem ocrtava grubu sliku tranzicijskog Mediterana u kojem su tvornice zauvijek zamijenjene rentijerstvom, na čijim ulicama vladaju turisti, a gradovi gube svoj identitet. U takvim se obrisima glavni likovi ne snalaze, što ih nužno gura prema unutarnjem svijetu i odnosu koji je bremenit prošlošću, ali u kojemu bez obzira na sve poteškoće i gubitke vladaju iskrenost i otvorenost. Svoj mir i snagu oni traže i nalaze na brodici Kaljinki, prepuštajući se moći mora pred kojim nema tajni ni skrivanja.

Prigušenost njihovih života, proizišlu iz životnih neuspjeha i razočaranja, prati melankolija, dojam svekolikog propadanja, ljubav nije lišena strepnje, uz ipak prisutnu dozu humora i britkosti zapažanja kćeri - pripovjedačice u prvom licu jednine, a često i množine - o svijetu koji ih okružuje, konkretno gradu, ali i prirodi, naročito životinjama: mravima, mačkama, psima, ribama, pticama... (...) Vrlo poetičnog izričaja, koji na jedinstven način spaja ekonomičnost i emociju, naturalističke opservacije, metafore i simbole, ovaj suptilni roman Tee Tulić čitateljima nudi kompleksan svijet koji se živi iznutra, iz 'kuće u kući', a svakako i jedan od najljepših odnosa kćeri i oca u hrvatskoj književnosti."

Petra Amalia Bachmann za portal Booksa.hr pisala je ovako: "Tea Tulić vrlo se suptilno, ali hrabro suočava s teškim temama kao što su smrt, gubitak, obitelj, identitet i apsurdnost postojanja. Njezino pisanje karakterizira izuzetno autentičan pripovjedno-poetski glas, a fragmentarna struktura djela odražava unutrašnji svijet protagonista i uspješno prenosi složenosti ljudskoga iskustva. Visok stupanj poetičnosti i silna stilska sredstva na trenutke možebitno djeluju kao da je tekst preplavljen pretjeranom sugestivnošću, no dubljim poniranjem u tekst se taj dojam gubi. Tea je odabrala nježan način pripovijedanja o surovoj stvarnosti. Ona u teške teme uranja s dubinom i iskrenošću, ostavljajući snažan emocionalni dojam na čitatelja. Naravno, u slučaju da se odluči on prepustiti."

Roman smo predstavili i u Booksi kada su, uz autoricu, govorili urednik knjige Kruno Lokotar te Katja Grcić, književnica i književna kritičarka, a snimku razgovora pronađite ovdje

Čestitamo!

Izvor: tportal.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu