Page arrow

Tomislav Ribić dobitnik Nagrade 'Kamov'

Large dizajn bez naslova  84

Foto: Wikipedia Commons.

Petak
18.11.2022.

Doznali smo koja je najbolja knjiga u 2022. godini. Ovogodišnji dobitnik nagrade Kamov Hrvatskog društva pisaca je Tomislav Ribić za zbirku poezije Dve rali zmeržnjenoga jognja

Tako je odlučio žiri u sastavu Andrea Zlatar ViolićVelid Đekić i predsjednik Nikola Petković. Nagrada je dodijeljena na Kamovljev rođendan, 17. studenog 2022. u Hrvatskom društvu pisaca u Zagrebu. 

"Kako sam autor kaže: 'Dve rali zmerženoga jognja je film od nepovezanih slik, zavustavljenih v cajtu kaj skupa su kajkavijana amarcordiana, konceptualni zbir o odrašćanju va malom varošu zmed leti 1964. – 1984. zprepleten z knigam, glazbum i filmi koteri su bili del odrašćanja pa ih našivavlem vu verse…'

Pisana kao neprekinuta narativna cjelina gdje pjesma pretječe prozu i argumentirano u pitanje dovodi rodnu i vrsnu podjelu literature, knjiga Dve rali zmeržnjenoga jognja nasušno je potrebna virtuozna autorska artikulacija jednakopravnog pisma na jednome od tri jezika kojega imaju sreću posjedovati naša književnost, kultura i svakodnevlje", stoji u objašnjenju žirija.   

U finalu nagrade našli su se i Sandra Antolić s romanom SvojevrsnaDenis Ćosić i zbirka poezije Košute su plakale bez rogovaTatjana Gromača i putopisni zapisi Berlin, Pula, Varšava te Denis Peričić i zbirka pjesama u prozi 105 godina samoće.

Izvor: Hrvatsko društvo pisaca

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu