Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tportalova nagrada Želimiru Perišu

Large 195502591 10225293758426684 419338593836190360 n

Foto: Facebook

Srijeda
02.06.2021.

Želimir Periš dobitnik je književne nagrade tportala za roman Mladenka kostonoga (OceanMore, 2020.).

O pobjedniku je odlučio žiri u sastavu kroatistica Andrea Milanko, prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić, a u obrazloženju se navodi: ''Ovaj neizmjerno razigran i samo naizgled razbarušen, a zapravo pomno promišljen i ambiciozan roman izbrušene rečenice, koji je iziskivao opsežan istraživački rad, kako na faktografiji, tako i na govorima raznih područja kojima Gila putuje, smatramo jedinstvenim književnim djelom koje obiluje humorom i ironijom; prošla vremena oživljava da bi nam progovorio o ovome našemu, napose o ženskom traumatskom iskustvu, pridonoseći osnaživanju žena vlastitim tekstualnim pregovaračkim praksama i gestama otpora.''

O Mladenki kostonogoj pisao je Vladimir Arsenić: ''Periš je napisao/odguslao polifon roman u najboljem bahtinovskom smislu. On koristi različite govore kako bi nam dočarao svo bogatstvo istorije koja najčešće ostaje skrivena iza promenade "velikih dela" koja su promenila sudbinu čovečanstva, u onoj meri u kojoj je čovečanstvo (sic!) ono što pripada belom muškarcu evropskog tla. Drugim rečima, on daje glas onima čiji se glas najčešće ne čuje unutar velikog istorijskog narativa. I to radi suvereno, pokazujući kao pisac da je sposoban da jednako vlada različitim argoima: gospodskim zadarskim, otočkim bračkim, činovničkim s kraja 18. i početka 19. veka i tako dalje.''

''Roman jest feministički ako ga čitamo rodno, no zapravo je to opća povijesna točka jer ako imam ijednu ženu u romanu i vjerno dočaram okolnosti i način života žena tog vremena i prostora, ispada da automatski dobivam angažiran tekst. Ne bježim od toga, dapače, drukčije bi bila sramota. Mislim da nijedan roman ne bi smio biti nefeministički, a ima i takvih'', ispričao je o knjizi sam Periš u intervjuu koji je vodila Lidija Deduš.

Podsjetimo, u finalu nagrade, osim Mladenke kostonoge, našli su se i romani Pristanište Darka Šeparovića, Sinovi, kćeri Ivane Bodrožić, Putujuće kazalište Zorana Ferića te Radio Siga Ivana Vidaka. Prošlogodišnji dobitnik nagrade bio je Damir Karakaš za roman Proslava. 


Izvor: tportal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu