Page arrow

Eks. prakse: nova tribina u Booksi!

Large untitled design  16

Fotografija Danice Vukićević: Vesna Lalić.

Utorak
25.04.2023.

U Booksu stiže nova književna tribina!

Na prvom izdanju tribine Eks. prakse: udvajanje, posvećene eksperimentalnim pristupima književnosti i izdavaštvu, istraživanjima mimo normativnih predodžbi o književnim formama-sadržajima, s Danicom Vukićević otvorit ćemo temu njezina književnog rada, u kojemu zajednički vibriraju feminističko i božansko; poetsko, kritično i kuhinjsko; urbano, intimno, strano i onostrano. Pjesništvo je Danici Vukićević prirodni habitus i kada slijeva stih u prozu, a prozu u roman krojen od fragmenata, koje pametna strujna stihija uvezuje u Unutrašnje more (ovjenčano NIN-om za najbolji roman 2022).

Kao toplohladni izvor ili reflektirajuću plohu, i još jednu temu razgovora, Danica je za svoju književnu dvojnicu odabrala rusku spisateljicu Nadeždu Mandeljštam, za dvostruki uron u književnost koja u rukama svakodnevnicu premeće dok je ne modelira u talisman, u pismo i bocu i vječnost.

Razgovor će se odviti 2. svibnja u 19 sati u Booksi, a moderirat će ga An• Fazekaš, esejist/ica i kritičar/ka na područjima književnosti, izvedbenih umjetnosti i pop kulture. Pridružite nam se na ovom nesvakidašnjem književnom razgovoru!

Ciklus razgovora Eks. prakse zamišljen je kao poniranje u različite facete teksta, knjige i autorstva, polazeći od dvojne perspektive: književne prakse sam/e autor/ice u fokusu, i autor/ičina izbora djel(ovanj)a koje je informiralo ili inspiriralo njeg/zin rad. Osobito usmjereni na eksperimentalne pristupe književnosti, tekstu/alnosti i izdavaštvu, razgovori unutar ciklusa Eks. prakse slagat će kaleidoskopsku viziju regionalne književnosti koja rasklimava postojeće norme i istražuje inovativne, manje utabane, ili iskošene potencijale i pristupe unutar polja.

Dijelom se naslanjajući na interes za eksperimentalne prakse u književnosti i izdavaštvu, An• Fazekaš će na portalu Booksa.hr objavljivati i kolumnu u kojoj će promišljati tekstualne i paratekstualne dvojnosti i razdvojnosti kroz poetsku esejistiku Šećerna vata, kao dio nje/zina šireg istraživačko-umjetničkog izdavačkog projekta u nastajanju UGH [umjetnost & glamur* u hrvatskoj]. Više detalja uskoro!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu