Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ususret Oscarima

Large novo

Naslovnice knjiga.

Petak
10.03.2023.

Pred nama je 95. dodjela Oscara i dugi vikend u kojemu se slave suvremeni filmovi na najprestižnijoj svjetskoj pozornici. 

Nama je pritom zanimljiva kategorija Oscara za najbolji adaptirani scenarij koji se dodjeljuje filmovima nastalim prema predlošku, bilo da se radi o romanima ili kratkim pričama, a uključuje i kazališne predstave, TV serije, pa i druge filmove.

Obrisali smo prašinu s oskarovske arhive i zaronili u povijest. Svaku raspravu o tome je li bolja knjiga ili film ostavljamo sa strane i pitamo se: koje su to značajne knjige poslužile kao inspiracija za filmove ovjenčane priznanjem Akademije? Tko se sve odlučio udahnuti novi život književnim likovima koji su mijenjali svijet? Otkrijmo neke od njih u nastavku!

1934. godine nagradu je osvojio film Male žene prema istoimenom romanu koji je napisala Louisa May Alcott. Još jedan klasik, koji je dio američkog književnog kanona, priskrbio je 1939. godine nagradu filmu Zameo ih vjetar, nastalom prema romanu Margaret Mitchell. Frankly my dear, tko može zaboraviti Scarlett O'Hara?

Adaptacije scenarija prema romanu Put oko svijeta u 80 dana Julesa Vernea prihvatili su se James Poe, John Farrow i S. J. Perelman. I to prilično uspješno! 1956. godine osvojili su pet Oscara, uključujući i po mnogima najprimamljiviji kipić, onaj za najbolji film.

Roman Doktor Živago ruskog pisca Borisa Pasternaka jedan je od najpoznatijih političkih romana 20. stoljeća. Prema njemu je snimljen istoimeni film koji je titulu najboljeg odnio 1965. godine.

Obitelj Corleone promijenila je povijest kinematografije i pomela konkurenciju u sedamdesetima. Dotad relativno nepoznati književnik Mario Puzo objavio je 1969. godine roman Kum, dok je ostalo povijest. Prst sudbine odlučio je da na dvije adaptacije Francis Ford Coppola radi zajedno s autorom, što je rezultiralo s tri zlatna kipića 1972. godine. Zatim je 1974. godine drugi nastavak filma osvojio Oscara za najbolji film, a te godine ponovio je i kipić za najbolju adaptaciju.

Soba s pogledom E. M. Forstera iz 1908. godine o mladoj Lucy (igra je Helena Bonham-Carter) koja se bori sa strogim i staromodnim vrijednostima viktorijanskog doba i vlastitim instinktom, zavrijedila je Oscara 1986. godine. Dodajmo kako knjigu možete čitati na portalu Besplatne elektroničke knjige. Također će 1993. godine Ruth Prawer Jhabvala osvojiti Oscara za adaptaciju Forsterova romana Howards End

U ovom nizu ne možemo preskočiti fantastičnu Emmu Thompson koja je 1995. godine osvojila Oscara za adaptaciju Razuma i osjećaja Jane Austen. Film se smatra jednom od najboljih adaptacija ove spisateljice, a Thompson se upisala u povijest kao jedina osoba kojoj je Akademija dodijelila priznanje za najbolju glumačku ulogu (za ulogu Margaret Schlegel u spomenutom Howards Endu) i najbolji scenarij.

Rane dvijetisućite obilježio je epsko-fantastični roman Gospodar prstenova: Povratak kralja J. R. R. Tolkiena koji je osvojio 2003. godine. Potom će uslijediti još jedna pamtljiva ekranizacija, i to ona braće Coen i romana Cormaca McCarthyja Nema zemlje za starce. I dalje pamtimo Javiera Bardema u jezivo dobroj ulozi!

James Ivory posegnuo je za romanom Andréa Acimana Skrivena ljubav i 2017. godine postao najstariji dobitnik ove nagrade, sa 89 godina.

Mnogo je knjiga koje su konkurirale za najbolje adaptacije tijekom godina. Ove godine u trci za najbolji adaptirani scenarij su sljedeći filmovi:

  • Women Talking (prema romanu kanadske spisateljice Miriam Toews),
  • Living (prema filmu Ikiru iz 1952. godine, dok je scenarij djelomično inspiriran Tolstojevom novelom Smrt Ivana Iljiča),
  •  All Quiet on the Western Front (temelji se na istoimenom romanu Ericha Marie Remarquea iz 1929. godine, a zanimljivo je da je u ovoj kategoriji bio nominiran i film iz 1930. godine),
  • Top Gun: Maverick (temelji se na likovima iz originala koji su kreirali Jim Cash i Jack Epps Jr.),
  • Glass Onion: A Knives Out Mystery (temelji se na likovima koje je kreirao Rian Johnson i koji se mogu povezati s utjecajem Herculea Poirota iz romana Agathe Christie).

Tko će od njih ponijeti titulu najboljeg i pridružiti se prethodno navedenom društvu, saznat ćemo u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Anja Tomljenović

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu