Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ususret predstavi 'Moj muž'

Large 336879435 903713774181224 4460941696184572079 n

Foto: Zagrebačko kazalište mladih.

Srijeda
22.03.2023.

Jako nas je razveselila vijest da nas u kalendaru iza ugla očekuje premijera predstave Moj muž koja će se odigrati prema istoimenoj zbirci priča makedonske spisateljice Rumene Bužarovske.

Tom prilikom će se uoči premijere, u petak, 31. ožujka u 18 sati u ZKM-u održati tribina Čitanje kazališta autora i voditelja Srđana Sandića.

Gosti tribine su Ivana Bodrožić, renomirana i višestruko nagrađivana književnica te Goran Pavlić, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Srđan Sandić s njima će razgovarati o "pisanju feminizma", dekonstrukciji tranzicijskih ženskih likova koji su duboko uronjeni u patrijarhat, o detabuiziranju majčinstva, ženama žrtvama i etosu bunta.

Što se tiče same zbirke, ona se sastoji od jedanaest priča koje pripovijedaju vrlo različite žene iz prvog lica. U pitanju je galerija iznimno upečatljivih i precizno profiliranih likova i majstorski kondenziranim d(r)amama, o psihološkim, ali i socijalnim portretima, s posebnom osjetljivošću na patrijarhat.

Rumena Bužarovska bez pardona zadire i u dijelom tabuizirane teme: piše o majkama koje, eto, ne vole svoju djecu, koje su joj, samo da ne bude osude okoline, u stanju i iz nehata naštetiti. Zapravo, autorica prije istražuje tamno i nestabilno u likovima, volju za moći i priznanjem, kompromise koji život oduzimaju, iracionalizam ljubavi, čovjeka kao skup oprečnosti koje rađaju unutarnju napetost. Sve je to ispisano u najboljem duhu američke kratkopričaške ekonomije, najzahtjevnijim načinom, jezikom običnih ljudi, mimo svake patetike, razorno i, valja priznati – istinito, jer je mjera istine u umjetnosti uvjerljivost koja se osjeća potkožno, tijelom.

Ova zbirka priča bila je i tema susreta Booksinog čitateljskog kluba Plus i izuzetno se svidjela čitateljicama, o čemu više možete čitati ovdje.

Pripremite se za čitanje predstave "Moj muž" koju jedva čekamo pogledati!

Izvor: Facebook.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu