Sukladno važećim mjerama klub Booksa zatvoren je od 28.11. do 21.12. / Due to COVID-19 Booksa is closed from November 28th until December 21st.

"Uvijek za Homerom" s Lászlóm Krasznahorkaijem

Large thumbnail lk dubrovnik
Srijeda
22.05.2019.

Na poziv svojih hrvatskih izdavača iz Multimedijalnog instituta László Krasznahorkai je ujesen 2016. posjetio Dalmaciju (Dubrovnik, Korčulu, Mljet i Split). Uvijek za Homerom, priča koju je Krasznahorkai tim povodom napisao, jest tekst istodobno inspiriran mediteranskim pejsažom i umjetničkim djelima piščevih prijatelja — crtežima berlinskog slikara Maxa Neumanna i glazbom njujorškog bubnjara Elija Keszlera. Obojica umjetnika su pak sa svoje strane odgovorila na Krasznahorkaijevu priču stvarajući nova djela, čime je Uvijek za Homerom postao jedinstveni triptih ili ansambl književnosti, slikarstva i glazbe.

Nastao u suradnji vodećih suvremenih svjetskih umjetnika Uvijek za Homerom je dokument neprestanog eksperimentiranja, veoma nalik na Odisejeva putovanja.

Uvijek za Homerom u svojoj zajedničkoj biblioteci Prijatelji premijerno objavljuju MaMa i Booksa, tj. Multimedijalni institut i Kulturtreger, dok su mađarska i engleska izdanja najavljena za jesen 2019. i proljeće 2020. Izlazak albuma Elija Keszlera koji će svoj muzički materijal inspiriran pričom po prvi put predstaviti u lipnju ove godine u Beču na festivalu Wiener Festwochen je planiran za kraj 2019. godine, u izdanju MaMe.

Uvijek za Homerom je prevela Viktorija Šantić, a oblikovao Damir Gamulin Gamba. Opsega 112 stranica, knjiga će biti dostupna početkom lipnja neposredno pred sam Krasznahorkaijev boravak u Zagrebu i Beogradu.

U sklopu 18. Festivala europske kratke priče László Krasznahorkai će 06. lipnja 2019. u 19h nastupiti u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema.

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage pilic krasznahorkai 02.06.2019.

Dalje nema!

[Iz arhive] Zbirka priča 'Svijet ide dalje' Lászla Krasznahorkaija je Mount Everest plemenite vještine pripovijedanja. 

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage 13 vulic krasznahorkai 26.03.2014.

Knjižica s demonskom nakanom

'Posljednji vuk' Lászla Krasznahorkaija sastoji se od jedne jedine, fenomenalne rečenice. I Krleža bi skinuo kapu velikom mađarskom piscu!

Intervju
Homepage petar milat3 31.10.2013.

Intervju: Petar Milat

U izdanju Multimedijalnog instituta objavljena je prva knjiga na hrvatskom jeziku velikog mađarskog pisca Lászla Krasznahorkaija.

Piše: Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu