Page arrow

V.B.Z.-ova nagrada Ivici Prtenjači

Large ivica prtenja%c4%8da
Utorak
14.09.2021.

Napokon znamo dobitnika nagrade čije smo finaliste dosad znali samo kao šifre - V.B.Z.-ovu nagrada za najbolji neobjavljeni roman 2021. pripala je Ivici Prtenjači za rukopis naziva Jedno proljeće.

Prtenjači je ovo drugi put da je osvojio V.B.Z.-ovu nagradu - prvi put dobio ju je 2014. godine za roman Brdo. Dodjela nagrade označila je otvaranje četrnaestog Vriska - riječkog sajma knjiga i festivala autora. 

U konkurenciji od 142 rukopisa, koliko ih je ove godine prispjelo na natječaj, žiri u sastavu Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš jednoglasno je odabrao Prtenjačin, navevši unikatan pristup proznom promišljanju i stilsku rafiniranost. 

Žiri je u obrazloženju naveo i da je forte nagrađenog romana, uz autorsku snagu i zrelost, svojevrstan lirski minimalizam – preciznost meke rečenice, kao i raskošan jezik kojim se istodobno zauzdava i oslobađa njegova bogata osjećajnost. Kako je rekao autor, knjiga je dijelom autobiografska, a bavi se univerzalnim temama i odnosima.

Vrisak, pod temom Rijeka poezije, trajat će do 19. rujna, uz više od 40 programa posvećenih najznačajnijim stranim i domaćim književnicima, te uz koncerte, izložbe, okrugle stolove i dječji program. 

Rukopis će iz tiska izaći pod naslovom Sine, idemo kući.


Izvor: tportal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu