Page arrow

Viktor Žmegač (1929-2022)

Large 2

Foto: Facebook

Srijeda
20.07.2022.

Sveučilišni profesor, germanist, povjesničar književnosti, muzikolog, akademik i erudit Viktor Žmegač preminuo je u 94. godini. 

Viktor Žmegač rođen je 21. ožujka 1929. u Slatini, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Virovitici i Osijeku. Studij germanistike i jugoslavistike završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a germanistiku i muzikologiju studirao je u Göttingenu. Doktorat znanosti stekao je 1959. s temom Die Musik im Schaffen Thomas Manns (Glazba u djelu Thomasa Manna). Od 1971. godine do umirovljenja radio je kao profesor njemačke književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a povremeno je gostovao na stranim sveučilištima u Njemačkoj i Austriji. 

Međunarodni ugled stekao je kao germanist, pišući na hrvatskom i njemačkom jeziku. Iz njegova bogatoga opusa izdvajaju se sljedeći naslovi koje je objavljivao kod domaćih i stranih izdavača: Kunst und Wirklichkeit (Zürich, 1969), Književno stvaralaštvo i povijest društva (Zagreb, 1976), Geschichte der deutschen Literatur vom 18. Jahrhundert bis zur Gegenwart (urednik i koautor, 3 sveska, Frankfurt am Main, 1978–1984, nekoliko izdanja), Težišta modernizma (Zagreb, 1986), Povijesna poetika romana (Zagreb, 1987), Der europäische Roman. Geschichte seiner Poetik (Tübingen, 1990), Tradition und Innovation. Studien zur deutschen Literatur seit der Jahrhundertwende (Wien-Köln-Weimar, 1993), Der historische und der typologische Jude (Tübingen, 1996), Duh impresionizma i secesije (Zagreb, 1993).

Od 1998. u Matici hrvatskoj objavio 11 knjiga. Među njima se ističu: Od Bacha do Bauhausa (2006), Majstori europske glazbe (2009), Prošlost i budućnost 20. stoljeća (2010), Strast i konstruktivizam duha. Temeljni umjetnički pokreti 20. stoljeća (2014), Četiri europska grada (2017), Portreti gradova (2019) te prije nekoliko mjeseci objavljena knjiga Vrhunski europski romani (2021). Kao neumoran erudit i pravi renesansni čovjek, javlja Matica hrvatska, Žmegač je radio na dovršetku nove knjige koja je trebala biti objavljena početkom sljedeće godine, pod radnim nazivom Kulturološki kvartet.

Jednom prilikom je, u opsežnom razgovoru, na pitanje koja je svrha života, Žmegač odgovorio: "To bi se morao upitati svatko. Problem je stoga prastar. Izrečeno je mišljenje da je svrha života život sam. To je samo prividno tautologija. Život nije mehanički tok. Treba mu dodati smisao vlastitim naporom, svaki čovjek na svoj način." 

Žmegač je svoj život osmislio u pisanju, znanstvenom i profesorskom radu, a vjerujemo da će brojna predavanja o hrvatskoj i svjetskoj književnosti održana u velikoj dvorani broj 7 Filozofskog fakulteta u Zagrebu ostati njegovim studenticama i studentima u neizbrisivom sjećanju. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu