Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Vodič kroz Sa(n)jam knjige

Large dizajn bez naslova  83

Kolaž (Unsplash).

Četvrtak
17.11.2022.

Interliber je tek završio i dojmovi nam se još sliježu, ali nećemo dugo mirovati - pripremamo se za Sa(n)jam knjige u Istri!

Dvadesetosmo izdanje ovog sajma održat će se od 25. studenog do 4. prosinca u Domu hrvatskih branitelja, gdje će u fokusu biti tema Povratak. Kao i uvijek, mislimo na književne zanesenjake, i one koji će to tek postati, i rastežemo se i zagrijavamo na trk prema Puli. Kako bismo si olakšali slalom, skrećemo pozornost na neke zanimljive događaje i krčimo put kroz bogati program ovogodišnjeg sajma. 

Premijerni dan, odnosno petak, obilježit će László Krasznahorkai i predstavljanje njegova romana Povratak baruna Wenckheima u 20 sati. Uz autora, na promociji će sudjelovati Gordana Farkaš Sfeci, Slađana Bukovac i Aljoša Pužar. Odmah ćemo napomenuti da će se narednog dana u 19 sati održati performans Uvijek za Homerom, na temelju knjige koju je Booksa premijerno objavila s MaMom u zajedničkoj biblioteci Prijatelji. Posjetitelji će tako moću uživati i u izvedbi Szilvesztera Miklósa na bubnjevima. 

Tijekom drugog dana Sajma otvorit će se Noć galerija, i to četirima različitim izložbama u četiri galerije u staroj jezgri Pule. One će okupiti četiri vrhunska europska autora: iz Njemačke dolazi Max Neumann, iz Finske Timo Viljakainen, iz Slovenije Matej Povše, a iz Italije Davide Toffolo. Spomenuti umjetnici prvi put izlažu u Istri, a većina njih – izuzev Viljakainena – i u Hrvatskoj. Više o ovom zanimljivom programu saznajte klikom na link.

Točno u podne u nedjelju će za stol Crvenog salona zasjesti Boris Buden, Leonida Kovač i Boris Dežulović, uz voditeljicu Andreu Matošević, kako bi razgovarali o temi ovogodišnjeg sajma, odnosno o povratku. Poslije ručka, točnije u 17 sati, održat će se promocija knjige Pisma Ireni na kojoj će sudjelovati urednice knjige Sandra Križić Roban i Nives Tomašević, a u razgovoru će sudjelovati i Leonida Kovač. 

Zadržite li se mrvicu dulje, na pozornici Crvenog salona u 18 sati dočekat će vas skupina autora, preciznije Silvestar Mileta, Margit (Buba) Antauer, Daniel Šuljić, Nikica Gilić, Paola Orlić, koja vas poziva da s njima proslavite pola stoljeća Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb. 

Poklonici Ferala posebno će se razveseliti jer će se na čitanju u utorak, 29. studenog u 20 sati udružiti Viktor Ivančić i Boris Dežulović, a imat ćete priliku čuti više iz njihovih knjiga Točka na U i Kod kože (1-4): Derviš i smrt, Goli i mrtvi, Krik i bijes, Razum i osjećaji.

Malo pomalo, tjedan u našem sažetom pregledu prolazi i stižemo do subote! U 20 sati održat će se još jedan okrugli stol i proslaviti zavidna godišnjica. O sedamdeset godina Pulskog filmskog festivala govorit će Slobodan Šijan, Rajko Grlić, Srđan Karanović, Gorka Ostojić Cvajner, Dana Budisavljević, uz moderaciju Daniela Rafaelića. U nedjelju u 12:30 sati je dodjela nagrada Doktor Ivo Borovečki, a s posebnom znatiželjom pratit ćemo objavu finalista Književne nagrade Fric. Prisjetimo se, za polufinale je odabrano trinaest naslova fikcijske proze.

Klaru Rusan, Klasju Habjan, Mislava Lešića, Ivanu PipalAgatu Lučić i selektora programa Hop lektire Dominika Vukovića, odnosno domaću ilustratorsku scenu, zateći ćete u vrijeme planiranog književnog doručka tijekom tjedna.

Na detaljnom programu pogledajte s kime biste još mogli pojesti doručak, a za sve druge informacije pratite Facebook stranicu koja se redovito osvježava novim najavama.

Naši koferi su spremni!

Anja Tomljenović

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu