Četvrtak
29.11.2007.

Začitavanje: 'Dva svijeta i još jedan'
A+ A-

U proljeće je previše zeleno i svijetlo, ljeto nije doba za čitanje lijepih, nego glupih knjiga, i na kraju  je stigla jesen – prve kiše koje podsjećaju na Macondo najbolja su kulisa za čitanje prve prozne knjige Tomice Bajsića, vrsnog prevodioca i pjesnika neizlječivo zaraženog virusom daljine i bolesnog od portugalske tristese.

Dva svijeta i još jedan (Naklada Ljevak) - tamna i muljevita prošlost prvog svijeta, njegova sadašnjost, i odjednom začujete kako oko vas diše treći svijet...

Brazilska obala, jutra u zvonjavi, slani miris mora, kobaltno plava vrata starih kolonijalnih kuća i limunsko žuti prozori. Priče o gusarima i noćnim damama, o davno potonulim brodovima, duhovima iz amazonske prašume, u misli naviru Fitzcarraldo i njegov nasukani brod usred gustiša, ciganin Melkijades koji prodaje led, labirint argentinskog slijepca. Putopis, a ujedno i bajka na čijim stranicama žive stvarni ljudi usporedo s ljudima iz legende, oko kipa Brigitte Bardot pletu se musava crna djeca, a stvarne, dokumentarne slike između korica pokazuju samog Bajsića ispred bara na plaži kojeg drži neki Nijemac i maglovite vrhove planinskih lanaca negdje u unutrašnjosti zapadnog Brazila. 

Knjiga koju morate zavoljeti. Knjiga koja bukti unutarnjom vatrom, zaboravljenim bojama i neispričanim legendama. Knjiga za koju je teško vjerovati da ju nije napisao neki nesuđeni južnoamerički nobelovac, knjiga iza koje se skriva Corto Maltežanin, knjiga za koju je, naprosto, zaslužan jedan obični, skromni zagrebački dečko.

Zrak ispod mora

Na trgu Georgea Orwella u Barceloni,
blizu kojeg je taj veliki pisac živio
za vrijeme građanskog rata u Španjolskoj,
trži se tmurnim, ali jasnim ekpresionističkim
bojama poput onih na slikama Emila Noldea,
post-kišna atmosfera i zatvorena struktura trga
priziva onaj Orwellov mrak u kojem se sve vidi,
a u turističkoj brošuri piše da nije sigurno
ovdje se zadržavati ili hodati po noći -
na jednoj sam zgradi prepoznao i rupe
od avionskih šrapnela iz građanskog rata...

(Tomica Bajsić, iz  nove zbirke poezije koja izlazi u jesen)

Božidar Pavlović

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.