Page arrow

Poetske stope u snijegu

Large 309365756 489787343095802 5367658574680932184 n
Naslov knjige: Plava lisica Autor knjige: Sjón Prevoditelj: Tatjana Latinović Izdavač: V.B.Z. Godina izdanja: 2016.
Utorak
27.09.2022.

Za ovogodišnje slijetanje Islanđana na pozornicu Revije malih književnosti pripreme smo započeli još prošli četvrtak kada se Booksin čitateljski klub, nakon dugo sastajanja na Zoomu, družio uživo u Martićevoj 14D. Razgovarali smo o romanu Plava lisica islandskog autora Sjóna koji je izvorno objavljen 2003. godine, dok je do nas stigao 2016. godine u izdanju V.B.Z.-a i zahvaljujući prijevodu Tatjane Latinović.

Autor je jedan od najcjenjenijih i najprevođenijih islandskih književnika, poznat je po suradnji s islandskom pjevačicom Björk i autor je teksta mnogih njezinih pjesama, a radio je i s poznatim danskim redateljem Larsom von Trierom, za čiji je Ples u tami napisao stihove pjesme nominirane za nagradu Oscar. Ovaj nas je roman odveo u neko potpuno drugo vrijeme, u drugu polovicu 19. stoljeća, u izoliran i surov islandski krajolik koji je ispunjen usmenim narodnim pričama i fantastičnim prizorima. 

Od početka nam je bilo jasno da nam se u rukama nalazi odličan, zanimljiv i slojevit roman. Štoviše, ova nevelika knjižica na nešto više od stotinjak stranica u sebi krije mnogo zanimljivih tumačenja, a otvara i vječno pitanje poput odnosa čovjeka i životinje, odnosno humanog i animalnog, u kojemu trenutku se (i iz kojih razloga) ta granica prelazi i kako pomiriti tu dualnost koja se nalazi u svakome od nas. Neke od polaznica kluba ovaj je roman, upravo zbog kompleksnog i svevremenskog odnosa čovjeka s prirodom, podsjetio na roman Starac i more

Kao jedan od aduta romana svakako je i njegova struktura. Prilikom gostovanja u Booksi prije nekoliko godina, autor nam je otkrio da ga je strukturirao poput klasičnog gudačkog kvarteta: "Nakon suradnje s glazbenicima iz Brodsky Quarteta, shvatio sam da lov, kretanje čovjeka i lisice, ima ritam i potencijal za muzikalnost. Pala mi je na pamet struktura gudačkog kvarteta: on ima četiri dijela i jedan glavni motiv. Svaki dio ima svoju brzinu i kompleksnost, ali svi vode prema istoj emocionalnoj istini." Mnogima se takva kompozicija svidjela, dok na neke polaznice prvi dio, u kojemu je opisan lov na lisicu i međusobno ogledavanje između nje i lovca, i nije ostavio poseban dojam, s obzirom na to da je pisan u sporijem ritmu. 

Knjigu su neki pročitali i više puta jer su se tek pri ponovnom čitanju otvarali neki novi slojevi. Jedan polaznik je ovaj roman čitao kao životnu priču o velečasnom Balduru Skuggasonu i njegovom odnosu s lisicom, dok su je neki iščitali kao roman složen od dvije paralelne dionice koje se nadopunjavaju, točnije, kao priču o spomenutom velečasnom i botaničaru Fridriku B. Fridjonssonu i njegovoj štićenici Abbi/Hafdis. Napomenuo je kako je razrada lika Fridrika bila nedovoljno razvedena i pomalo neuvjerljiva da "nosi" paralelnu pripovjednu dionicu, pogotovo jer se značajan komad teksta troši na opisivanje islandskog krajolika, oluje i lavine iz Baldurove perspektive.

U jeziku su mnogi primijetili da se osjeti da je autor pjesnik, upravo zbog sažetog izraza i minimalizma koji su smo istaknuli kao jednu od kvaliteta ovog romana. Minimalna količina riječi potrebna je da se angažira čitatelja i da on otvori prostor za maštu, stoga je bilo zanimljivo primijetiti na koji su se način povezivale različite informacije. Primjerice, pismo koje Fridrik šalje velečasnom u kojemu moli za Abbin ukop ostavilo nas je u nedoumici - je li moguće da je Fridrik Baldura namamio u oluju koja se spremala, s obzirom na to da je znao da Baldur gotovo opsesivno lovi lisice? U konačnici, je li ta Fridrikova klopka pokušaj zadovoljenja moralne pravde? Jednostavan jezik i precizno birane riječi otvorile su brojna tumačenja, a iako se radi o mučnim temama, u koji redak se potkralo i malo ironije i humora, što je dobro izbalansiralo i obogatilo čitav roman. 

Abbu, djevojče s Downovim sindromom s tragičnom sudbinom, izdvojili smo kao jasan simbol čistoće. Uz to, jedna polaznica je istaknula kako je njezin interes za ptice izuzetno dobro pogođen simbol. Abba je voljela proučavati ptice i skupljati perje u bilježnici koju je naslovila "Ptice svijeta - Abba iz Brekke", a o tome koliko je ona značenjski važna, svjedoči i činjenica kako ju je Fridrik pokopao upravo s tom knjigom. 

U jednom trenutku kazaljke sata su prekinule našu plodnu raspravu i bili smo je prisiljeni zaključiti, inače bi ona potrajala još neko vrijeme. Složili smo se kako se radi o izvrsnoj knjizi svjetskog glasa koju vrijedi pročitati. Iako smo zakoračili u jesen, možemo zaključiti kako je prvi ovogodišnji susret Booksinog čitateljskog kluba urodio poticajnom raspravom i odličnom preporukom!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage frank flores c2jpzqcubiq unsplash 20.09.2023.

'Osveta je moja': Relativnost krivnje i istine

U knjizi 'Osveta je moja' Marie NDiaye na iznimno vješt način relativizirala je moralne apsolutnosti.

Piše: Sara Kopeczky

Kritike
Homepage untitled design  3 19.09.2023.

'Mrtvi na dodir': Upiranje prstom u suludost života

Ana Marija Grbić piše duhovito i pronicljivo, obične ljude uzdiže do razine epskog, a potvrđuje da se najluđi scenariji odvijaju u nama ili pored nas.

Piše: Anja Tomljenović

Preporuke
Homepage aurelien romain 6gly8xvvpd8 unsplash 30.08.2023.

'Povratak baruna Wenckheima': Predivan krasznahorkaijevski kaos

'Povratak baruna Wenckheima' mračan je i neizmjerno zabavan roman krcat nevjerojatnim likovima koji pokušavaju održati kakav-takav privid normalnosti u svijetu koji puca po svim šavovima.

Piše: F. B.

Kritike
Homepage 272751427 5055753441101727 6722991057629676392 n 29.08.2023.

'Stripoterapija': Destigmatizacija psihoterapije

'Stripoterapija' je uvjerljiv dokaz da ipak kao društvo idemo prema budućnosti u kojoj je mentalno zdravlje jednako bitno kao i fizičko.

Piše: Luca Kozina

Preporuke
Homepage shelley duvall through the years her film roles her life then and now 9 19.07.2023.

'Max, Mischa & ofenziva Tet': Veliki roman o životu u umjetnosti

'Max, Mischa & ofenziva Tet' sveti je gral za kojim su tragali i tragaju mnogi filmski, ali i stvarni američki pisci – to je veliki američki roman u režiji jednog Norvežanina. 

Piše: F. B.

Intervju
Homepage giulia caminito 12.07.2023.

'Je li obrazovanje način izlaska iz geta? Možda je nekad i bio, no više nije tako.'

Giulia Caminito bila je gošća nedavno održanog 'Festivala europske kratke priče', što je bio povod ovome razgovoru. 

Piše: Petra Miočić Mandić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu