Booksina terasa otvorena je svakim danom (osim ponedjeljka) od 10 do 18h. / Booksa's terrace is open from 10am to 6pm.
Close
Page arrow

Začitavanje: 'Ljubav u doba kolere'

Large 588
Srijeda
02.01.2008.

Mnogima je nemoguće zamisliti da bi netko bio spreman čekati ljubav svog života više od pola stoljeća. No, jedan od glavnih junaka Márquezovog romana Ljubav u doba kolere, ne samo da je bio spreman, već je upravo to i učinio.

Roman, prvi puta objavljen 1985., govori o bračnoj ljubavi između Fermine Daze i Juvenala Urbina, praćenoj brojnim poteškoćama, dosadom i jednoličnošću života, ali i uzajamnim poštovanjem i iskrenom privrženošću. Tu je i ljubav Florentina Arize prema djevojci koju je upoznao još kao nezreo mladić, prema istoj toj Fermini Dazi, 'okrunjenoj božici' kojoj se zakleo na vječnu ljubav. Florentino Ariza čekao je na nju 53 godine, 7 mjeseci i 11 dana i noći.

Kratak sažetak radnje romana naoko asocira na jeftine ljubiće koje svrstavamo u kategoriju trivijalne književnosti i koji su uvijek nepravedno bili rezervirani za žene, društveno formiranu sliku domaćice koja svakodnevnu rutinu između peglanja košulja za voljenog supruga i kuhanja večere razbija čitanjem šund-literature. Ipak, Márquez je uspio jednu klasičnu, ali i začudnu ljubavnu priču upakirati u primjer vrhunskog spisateljskog umijeća.

Svojim nenametljivim stilom pisanja Márquez iskače iz stereotipnih ljubavnih obrazaca, nerijetko iznenađuje čitatelja britkim osjećajem za detalje, humorističnim likovima i sinestetičkim dočaravanjem emocija junaka. Stalni osjećaj dramatičnosti uspijeva zadržati cikličkom naracijom, čime je vješto izbjegao klopku dosadnog kronološkog pripovijedanja.

Svakako su najzanimljiviji glavni junaci romana dva muška protagonista, od kojih je jedan 'wertherovski' romantičar koji se zabavlja čitanjem jeftine ljubavne literature i ispisivanjem ljubavnih stihova. Nasuprot njemu stoji situirani znanstvenik, racionalan doktor, koji se puno bolje uklapa u viziju savršenog supruga. Potpuni sudar dvaju svjetova upotpunjuju prolazni likovi romana, komično oslikani, od kojih neki orgazam mogu postići jedino dok cuclaju dječju dudu, a drugi su, na primjer, u obličju tvrdoglave brbljave papige. Márquez je najdojmljivije opisao samu Ferminu Dazu, ženu netipičnu za svoje ukočeno i konzervativno vrijeme, te je jednom prilikom izjavio: "Ona je roman."

Prošlo je gotovo dvadeset godina od izdavanja romana do trenutka kad je Ljubav u doba kolere dospjela u ruke producentu Scottu Seindorffu, koji je godinama moljakao Márqueza da mu ustupi prava na adaptaciju romana. Slavni je nobelovac napokon popustio. Tijekom pisanja scenarija, Ronald Harwood (dobitnik Oscara za Pijanista) i Steindorff često su konzultirali Márqueza kojem se scenarij nije svidio, ističući kako 'predoslovno slijedi knjigu'. Scenaristički dvojac ovu je primjedbu shvatio kao Márquezov 'izvrstan smisao za humor'. Kritika je na kraju pokopala film, koji je, doista, nedostojan svog književnog predloška.

Anela Senčar
 

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu