Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Revija malih književnosti: Sjedinjene Države Levanta

Large rmk levant   facebook cover   copy Dizajn programskih publikacija: Zoran Đukić
Utorak
07.11.2017.
Sjedinjene Države Levanta zajednički je program Revije malih književnosti i Human Rights Film Festivala koji će se od 5. do 10. prosinca ove godine održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru.
Glavni tematski fokus Sjedinjenih Država Levanta čine suvremeni politički, društveni i kulturni odnosi unutar platoa uokvirenog Levantom i Sjedinjenim Američkim Državama, no ovim će se odnosima pristupiti iz nekonvencionalnog kuta – kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima, putem književnih tekstova i filmova, s ambicijom da različite lokalne krize diljem svijeta prikažemo unutar okvira krize jednog političko-ekonomskog sustava. 
Suvremena arapska književnost

Središnji dio programa Sjedinjene Države Levanta čini Revija malih književnosti, Booksin festival koji će ove godine doživjeti svoje trinaesto izdanje i po prvi put u Hrvatskoj predstaviti suvremenu književnost na arapskom jeziku. Revija će predstaviti sedmero književnica i književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine s impresivnim biografijama, od Hode Barakat, jedne od najvažnijih libanonskih feminističkih književnica, do Khaleda Khalife, zabranjivanog sirijskog romanopisca i scenarista koji odbija napustiti zemlju.
Zeina G. Halabi, selektorica ovogodišnje Revije malih književnosti te profesorica arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, pri odabiru autora i tekstova imala je samo uvjet da autori budu suvremeni i živi. Zeina kaže da je odabir bio "izazovan jer primorava da se u novom i eksperimentalnom pisanju proberu tekstovi koji zastupaju nove poglede na svijet." Odabrala je raznolike književne glasove koji "nas odvlače od eksplicitno modernističkog sekularno-nacionalističkog diskursa prema onome koji je anakron, transnacionalan i pažljiv prema individualnom. Oni su zaokupljeni estetikom, ali se ne odriču političkog” te zaključuje da nas "pozivaju da konceptualiziramo ono što nazivamo ‘suvremenim’ u njegovoj arapskoj iteraciji."
U sklopu Revije, Booksa će objaviti i predstaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta naslova Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju
Kriza Levanta kao svjetska kriza
Program Sjedinjene Države Levanta čine još predavanja, projekcije filmova i tribine eksplicitno vezani uz trenutni politički kontekst i pokušaj njegova razumijevanja. Među predavačima izdvajamo Fawwaza Traboulsija, izvanrednog profesora povijesti i političkih znanosti s Libanonsko-američkog sveučilišta u Bejrutu, te Renad Qubbaj, glavnu direktoricu palestinskog Tamer instituta za edukaciju u zajednici.

Danas dominantna interpretacija suvremenog političkog trenutka svijet dijeli na 'stabilna' i 'problematična mjesta', mjesta koja se jedna s drugim povezuju isključivo posljedicama dok se (zajednički) uzroci izmještaju na nerijetko naknadno učitane i konstruirane povijesne, kulturološke ili humanitarne razloge. Sjedinjene Države Levanta ukazat će na potrebu i nužnost drugačije interpretacije – one koja prepoznaje da situacija u jeftinim motelskim sobama nedaleko Disneylanda u filmu Florida Project ima iste sustavne uzroke kao i situacija u mračnoj sobi koju opisuje Maan Abu Taleb u priči Nismo bili gladni, jer Levant nije europsko (ili američko) 'drugo', nego integralni dio mediteransko-euro-atlantskog sustava koji već godinama služi kao poligon na kojem se proizvode "krize”.
Ovaj segment programa organizira se u suradnji s Centrom za mirovne studije, Zakladom Solidarna, Talijanskim kulturnim institutom, Francuskim kulturnim institutom, Filozofskim fakultetom u Zagrebu te Akademijom Saharov i Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj. 
Organizatori, suradnici i donatori

Organizator Revije malih književnosti je Udruga za promicanje kultura Kulturtreger/Booksa, a organizatori Human Rights Film Festivala su Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture "URK”.

Program Sjedinjene Države Levanta financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Grad Dubrovnik, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Zaklada Kultura nova.

Revija na putu je dio programa koji se provodi kroz platformu Clubture u suradnji s udrugom Skribonauti, Mirovnom grupom mladih Dunav, Dubrovačkim knjižnicama Dubrovnik, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, knjižarom Ex libris iz Rijeke i ustanovom Rijeka 2020 EPK.
Možda će vas zanimati
Iz Revije malih književnosti
Homepage rmk cover 16.01.2018.

Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju

Booksinu antologiju suvremene književnosti Levanta možete besplatno skinuti u PDF formatu.

Piše: Booksa

Iz Revije malih književnosti
Homepage rmk levant   vizual   copy 30.11.2017.

Tko dolazi na Reviju malih književnosti?

Predstavljamo autorice i autore iz Levanta koje ćemo predstaviti na Reviji i u antologiji 'Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju'.

Piše: Booksa

Iz Revije malih književnosti
Homepage guerinot 05.11.2017.

Političko u estetskom

Iz Levanta nam na 'Reviju malih književnosti' stižu autorice i autori koji nas vode dalje od eksplicitnog sekularno-nacionalističkog diskursa.

Piše: Booksa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu