Page arrow

Josip Čekolj na blic

Large josip %c4%8cekolj

Josip Čekolj.

Subota
06.11.2021.

Povodom gostovanja na Reviji malih književnosti mladi pisac Josip Čekolj odgovorio nam je na blic pitanja.

Opiši se u 3 riječi! 

Teško mi je.

A sada opiši svoj dosadašnji književni rad u jednoj rečenici!

Hm, od kratkih priča do poezije na kajkavskom, ali uvijek na neki način blisko fantastičnoj književnosti.

Zašto pišeš? 

Pisanje je nešto što ne propitujem. Pisanje je za mene nešto što se podrazumijeva kao jedan od mojih „poslova“, ali svakako najljepši „posao“. Dakle pisanje = bivanje, najkraće i najjednostavnije rečeno.

Što za tebe znači pojam „mala književnost“? 

Pod „malom književnošću“ podrazumijevam „mali jezik“, odnosno književnost pisanu na jednom od jezika koji u svjetskim razmjerima imaju mali broj govornika, samim time i čitatelja.  Mogla bi se napraviti svojevrsna hijerarhija po tome, primjerice samo unutar Europe ili pak samo Hrvatske. Unutar Hrvatske bi „velika književnost“ bila pisana na standardnom jeziku, a „male“ bi bile one pisane na kajkavskom i čakavskom jeziku. Naravno, „mala“ i „velika književnost“ ne podrazumijevaju i hijerarhijski odnos u smislu kvalitete djela, no svakako ne možemo zanemarivati težak položaj „malih jezika“ i njihovih književnosti u nakladništvu i tržištu. No, između ostaloga, hrvatska književnost i dalje pripada kulturnom krugu bivše Jugoslavije, odnosno južnoslavenskom jezičnom području, tako da je broj čitatelja mnogo veći nego što se to čini.

Što ti je ograničenje u književnom smislu? 

Sve ono u čemu se dosad nisam okušao pri pisanju.

Kako se nosiš s pandemijom, kako je utjecala na tvoj književni rad?

U početku je sama karantena bila plodonosna što se tiče pisanja, no s vremenom je život u zatvorenim prostorima, s ograničenim mogućnostima kretanja i viđanja prijatelja, kolega i obitelji tijekom zadnje skoro dvije godine doveo do toga da često imam osjećaj da se više nema o čemu pisati. O pandemiji ne želim i nemam volje pisati, barem ne dok još uvijek traje.

Preporuči nam jednu knjigu! 

Pjesnička zbirka Skica za junakinju Sanje Lovrenčić!

 

Josip Čekolj (1999., Zabok) osnovnu školu pohađao je u Donjoj Stubici, a gimnaziju u Zaboku. Prvostupnik je kroatistike te etnologije i kulturne antropologije, a trenutno pohađa diplomski studij kroatistike i povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor je slikovnice Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom (Mala zvona, 2020.) i kratke priče S druge strane rijeke objavljene u zbirci U ritmu jeze – ponor plesova (Mala zvona, 2021.). Kratke priče i poeziju objavljuje u regionalnim i hrvatskim zbornicima i časopisima. Ciklus pjesama Vreme bokčije objavio je u časopisu Poezija. Sudjelovao je na književnim tribinama u Zagrebu te na festivalima Stih u regiji, Rukopisi i Susret riječi. U veljači 2021. izbor pjesama predstavljen mu je u emisiji Poezija naglas na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Možda će vas zanimati
Na blic
Homepage na blic o knjizi   predlo%c5%beak  2 23.05.2022.

Na blic o knjizi: 'Lanina škola'

Ususret predstavljanju na Zagreb Book Festivalu Mirni Brođanac postavili smo blic pitanja o slikovnici naslova 'Lanina škola'.

Piše: Booksa

Na blic
Homepage na blic o knjizi   predlo%c5%beak 07.04.2022.

Na blic o knjizi: 'Oneiricon'

Omeru Raku postavili smo blic pitanja o romanu 'Oneiricon', koji je opisan kao 'instalacijski komunikativan, dubok, napet i originalan roman, stilom majstorski cizeliran'.

Na blic
Homepage na blic o knjizi   predlo%c5%beak  1 25.03.2022.

Na blic o knjizi: 'Skratimo priču za glavu'

Marku Tomašu postavili smo blic pitanja o zbirci poezije 'Skratimo priču za glavu'.

Piše: Booksa

Na blic
Homepage na blic o knjizi   predlo%c5%beak  1 21.03.2022.

Na blic o knjizi: 'Ženo, pokrij tu dušu'

Fridi Šarar postavili smo blic pitanja o knjizi tvitova naslova 'Ženo, pokrij tu dušu'.

Piše: Booksa

Na blic
Homepage na blic o knjizi   predlo%c5%beak 14.03.2022.

Na blic o knjizi: 'Zavod za apatiju'

Gordanu Nuhanoviću postavili smo blic pitanja o knjizi 'Zavod za apatiju', koja je najavljena kao spoj distopijskoga žanra i društveno-političke satire prvoga reda.

Piše: Booksa

Na blic
Homepage copy of copy of copy of copy of copy of na blic o knjizi   predlo%c5%beak 11.03.2022.

Na blic o knjizi: 'Nedovršena'

Marini Gudelj postavili smo blic pitanja o knjizi 'Nedovršena', koja je opisana kao roman koji se bavi infrastrukturnim, a ne pomodnim pitanjima identiteta. 

Piše: Booksa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu