Za boravak u klubu Booksa potrebna je Covid potvrda. / Covid Certificate is mandatory in Booksa.
Close
Page arrow

Lovre Petrić na blic

Large lovre petri%c4%87

Lovre Petrić.

Petak
05.11.2021.

Ususret Reviji malih književnosti na blic pitanja odgovorio nam je mladi pisac Lovre Petrić.

Opiši se u 3 riječi! 

Zadranin, piše, veseo.

A sada opiši svoj dosadašnji književni rad u jednoj rečenici!

Uživim se, prelistam bilježnicu, napišem tekst, pustim ga da odleži, vratim mu se, iščupam sve poetično, saspem to u bilježnicu, škartam ga. :||

Zašto pišeš? 

Jer pisanje nije puno više od jezične teretane, a svaki tekst je izložba mišića, uz malo sreće i smiješna i romantična. (Ima još odgovora jer je ovo najbitnije pitanje uopće.)

Što za tebe znači pojam „mala književnost“?

Draž je malih književnika što ne postoje u množini, tako ni pod kišobranom od općeg pojma "mala književnost" jer svoje nazore i izričaj kuhaju van očigleda struke i ustanova, svojski. Sve su to "male književnosti". Za mene je mali književnik onaj čiji rad nikad neću spoznati (zbog čega je upliv u svaki novi jezik koliko nadobudan toliko i rastužujuć).

Što ti je ograničenje u književnom smislu?

Podići ukusu, poslušati pravopis, a ne glavu, iskoristiti tekst samo kao poligon ispoljavanja frustracije, dodvoriti se moćniku ili europskom fondu. Postupi tako i misaono si se ograničio. Ali pravo ograničenje, bilo samo- ili odozgo nametnuto, prvi je uvjet stupanja u polje umjetničke slobode, ono je disciplina, trening, izvor zadovoljstva. Napisati priču od jedne rečenice, snimiti film u jednom kadru, izbjeći sve semafore na putu s posla.

Kako se nosiš s pandemijom, kako je utjecala na tvoj književni rad?

Dobro, hvala na pitanju! Pozitivno, prikucala me stolu i piši! S obzirom da nisam poklonik samoranjavanja pa si ne gratam živce klikćući po mrežnim stranicama domaćih poluinformiranih glasila, sve što mogu reći je da je lijepo od pandemije što nam je uspokojila svakodnevicu, priuštila nam više tišine kao radnu podlogu i dala lufta prirodi za privremeni oporavak. Čak nisam ljut ni na onog gladnog galeba što mi je na rivi odnio pizzu iz ruke.

Preporuči nam jednu knjigu!

Bolañova Nacistička književnost u Americi, baš o njoj nešto pripremam za jedan momački portal. Učinit će vas boljom osobom!

 

Lovre Petrić (1996., Zadar) pohađao je gimnaziju Frane Petrića. Studirao u Zagrebu i Gwangjuu. Studira u Zagrebu, komparativnu književnost i sinologiju. Zabavlja se prozom i bavi jezicima.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage lara mitrakovi%c4%87 i marija sko%c4%8dibu%c5%a1i%c4%87 u booksi 20.12.2021.

Revija malih književnosti: Lara Mitraković i Marija Skočibušić

Zadnjeg dana Revije malih književnosti: Hrvatska u Booksi su gostovale pjesnikinje Lara Mitraković i Marija Skočibušić. 

Video
Homepage 256410085 4482937355076011 3739847433586824721 n 15.12.2021.

Revija malih književnosti: Maja Urban i Lovre Petrić

O čemu su na Reviji malih književnosti: Hrvatska razgovarali Maja Urban i Lovre Petrić s moderatorom Martinom Majcenovićem? Saznajte u snimci!

Video
Homepage igor rajki i josip %c4%8cekolj 09.12.2021.

Revija malih književnosti: Josip Čekolj i Igor Rajki

Na Reviji malih književnosti: Hrvatska trećeg dana gostovali su Josip Čekolj i Igor Rajki. Na snimci provjerite o čemu su razgovarali s Tomislavom Augustinčićem.

Video
Homepage 254644659 4467020913334322 8861872160230634925 n 19.11.2021.

Revija malih književnosti: Sana Perić i Vida Sever

Drugog dana Revije malih književnosti: Hrvatska ugostili smo Sanu Perić i Vidu Sever. Na snimci pogledajte kako nam je bilo i o čemu smo razgovarali!

Video
Homepage pht00305 18.11.2021.

Revija malih književnosti: Espi Tomičić i Enver Krivac

Revija malih književnosti: Hrvatska je iza nas i pravo je vrijeme da se snimkama podsjetimo razgovora. Prvog dana ugostili smo Espija Tomičića i Envera Krivca.

Podcast
Homepage untitled design  14 09.11.2021.

Booksin podcast: Vrijeme misli

O antologiji 'Vrijeme misli', koju objavljujemo u sklopu ovogodišnje Revije malih književnosti: Hrvatska, razgovarali smo s kritičarima i kritičarkom iz regije.

Piše: Miljenka Buljević

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu