Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
08.02.2024. u 18:00 @ Booksa

Feministička čitaonica: "Mljekar"

Srijeda
31.01.2024.

Polovicu prve sezone Feminističke čitaonice posvećujemo izboru među dobitnicima Orwellove nagrade za političku fikciju koja se dodjeljuje od 2019. godine. U veljači čitamo prvog dobitnika ove nagrade, roman Mljekar Anne Burns, u nas preveden u izdanju Naklade Ljevak (prev. Igor Buljan). Mljekar je ujedno osvojio i nagradu Man Booker 2018., National Book Critics Circle Award 2018. te International Dublin Literary Award 2020. Detalji o kategorijama Orwellove nagrade dostupni su na poveznici.

U prvoj sezoni čitaonice istraživat ćemo kako suvremeni roman oblikuje i mijenja percepcije roda i klase te raspravljati o njegovim kritičkim potencijalima. Na popisu za čitanje naći će nam se politički romani i omiljena lektira feminističke i queer kritike, kako aktualni naslovi tako i klasici modernog romana, a povremeno će ih pratiti i preporuke teorijske literature.

Klub vodi Mirela Dakić, teoretičarka i povjesničarka književnosti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Čitateljski klub organiziran je u suradnji Bookse i Filozofskog fakulteta u Zagrebu u okviru Horizon Europe projekta Kartografija političkog romana u Europi (The Cartography of the Political Novel in Europe).

Prijave za Feminističku čitaonicu trenutno su zatvorene.

Više detalja o projektu možete pronaći na linku, a projektne aktivnosti i sadržaje možete pratiti i na Facebook stranici.

* Crtica o voditeljici: Mirela Dakić diplomirala je kroatistiku i sociologiju te doktorirala s temom iz feminističke književne teorije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je u sklopu CAPONEU projekta zaposlena kao viša asistentica.

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Feministička čitaonica

U prvoj sezoni čitaonice istraživat ćemo kako suvremeni roman oblikuje i mijenja percepcije roda i klase te raspravljati o njegovim kritičkim potencijalima. Na popisu za čitanje naći će nam se politički romani i omiljena lektira feminističke i queer kritike, kako aktualni naslovi tako i klasici modernog romana, a povremeno će ih pratiti i preporuke teorijske literature. Klub će voditi Mirela Dakić, teoretičarka i povjesničarka književnosti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Trenutno su sva mjesta u klubu popunjena.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu