Page arrow

Nažalost, nema najavljenih događanja!

Feministička čitaonica - prošla događanja
Feministička čitaonica
Homepage small large small small untitled design  2 08.02.2024. u 18:00 @ Booksa

Feministička čitaonica: "Mljekar"

Polovicu prve sezone Feminističke čitaonice posvećujemo izboru među dobitnicima Orwellove nagrade za političku fikciju koja se dodjeljuje od 2019. godine.

Feministička čitaonica
Homepage large small small untitled design  2 11.01.2024. u 18:00 @ Booksa

Feministička čitaonica: 'Ljeta s Marijom'

Četvrti susret Feminističke čitaonice i ujedno prvi sastanak u novoj godini pripremamo u novom formatu – Biramo što čitamo! 

Feministička čitaonica
Homepage small small untitled design  2 14.12.2023. u 18:00 @ Booksa

Feministička čitaonica: roman 'Orlando' Virginije Woolf i film 'Orlando' Sally Potter

Na trećem susretu Feminističke čitaonice vraćamo se svjetskoj književnosti i Virginiji Woolf - romanu "Orlando" i istoimenom filmu u režiji Sally Potter inspiriranom ovim književnim predloškom.

Feministička čitaonica
Homepage small untitled design  2 09.11.2023. u 18:00 @ Booksa

Feministička čitaonica: "Canzone di guerra: nove davorije" Daše Drndić i izbor iz zbirke "Kultura laži: antipolitički eseji" Dubravke Ugrešić

Drugi sastanak čitaonice bit će posvećen domaćim naslovima: romanu 'Canzone di guerra: nove davorije' Daše Drndić (1998, Meandar) uz izbor iz zbirke 'Kultura laži: antipolitički eseji' Dubravke Ugrešić (1996, Arkzin). 

Feministička čitaonica
Homepage untitled design  2 12.10.2023. u 18:00 @ Booksa

Feministička čitaonica: "Borbe i metamorfoze jedne žene" Édouarda Louisa i "Vlastita soba" Virginije Woolf

Na prvom sastanku Feminističke čitaonice razgovarat ćemo o dvjema knjigama kraćeg formata: o romanu 'Borbe i metamorfoze' jedne žene Édouarda Louisa (prijevod Vande Kušpilić, Oceanmore, 2022) te o odabranim ulomcima čuvenog eseja 'Vlastita soba' Virginije Woolf (prijevod Ive Grgić, Centar za ženske studije, 2003).

Feministička čitaonica

U prvoj sezoni čitaonice istraživat ćemo kako suvremeni roman oblikuje i mijenja percepcije roda i klase te raspravljati o njegovim kritičkim potencijalima. Na popisu za čitanje naći će nam se politički romani i omiljena lektira feminističke i queer kritike, kako aktualni naslovi tako i klasici modernog romana, a povremeno će ih pratiti i preporuke teorijske literature. Klub će voditi Mirela Dakić, teoretičarka i povjesničarka književnosti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Trenutno su sva mjesta u klubu popunjena.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu