Utorak
11.10.2011.

Andrej Nikolaidis dobitnik nagrade EU za književnost

booksaA+ A-

Andrej Nikolaidis nije navikao na nagrade. Kaže da je njegova poetika ekstremna. No takva poetika i roman Sin (Durieux, 2006.) zavrijedili su nagradu Europske Unije za književnost. Njegov roman jedan je od najboljih u posljednjih pet godina, prenosi RTVCG.

"Eto vidite, isplati se pisati neku vrstu literature koja nije ispisana po diktatu javnosti, neku vrstu literature koja svjedoči o tome da je ta književnost veća od onoga koji je stvara," kazao je Nikolaidis.

On ističe da nagradu ne bi dobio da Ministarstvo kulture nije potpisalo program sa Europskom Unijom 'Kultura 2007-2013' i da crnogorsko društvo književnika nije primljeno u europski savjet književnika. To su bili uslovi da njegov roman uđe u konkurenciju za ovu nagradu.

"U jednoj dimenziji, necinično govoreno, ovo je jedna od dobrih stvari tih 'famoznih' evropskih integracija i jednostavno tu na primjeru kulture vidimo kako se otvara prostor, kako su isprva bile samo regionalne nagrade, sad su u igri neke mnogo veće nagrade od toga", naveo je Nikolaidis.

Nagrada će Nikolaidisu biti uručena 28. studenog u Bruxellesu uz prisustvo vodećih javnih osoba iz svijeta književnosti, kulture, politike.
 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.