Četvrtak
26.04.2007.

Krakovski Lokator u Booksi

booksaA+ A-

Već šest godina na krakovskom Kazimierzu (Krakowska 27), kvartu poznatom po noćnom životu, klub Lokator iznenađuje svoje posjetitelje. Ispočetka zamišljen kao galerija, otvoren je kao kafić s izložbenim prostorom, a ubrzo se pretvorio u jednu od najzanimljivih neformalnih kulturnih institucija u Krakovu.

Iznenadio je i samog osnivača, grafičara i fotografa Piotra Kalinskog time što je postao jedno od omiljenih okupljališta ljubitelja književnosti. Stalni posjetitelji toliko su se uživjeli u očaravajuću atmosferu ovog mjesta da su vrlo rado prihvatili ime stalnih ‘lokatora’.

Zanimanje javnosti postalo je najbolja inspiracija za vođenje kluba. Gomilale su se ideje i s njima nova publika. Lokator se nakon par godina rada u tijesnom prostoru prošle godine preselio u prostor u kojem je napokon pokazao koliko može ponuditi svojim gostima. Od novih 300 kvadrata izdvojen je poseban prostor za malu knjižaru i čitaonicu u kojoj se mogu naći kulturni časopisi i probrane knjige. Partizanski organizirane filmske projekcije kojih se sjećaju posjetitelji ‘starog’ Lokatora u ‘novom’ su se smjestile u kino-dvoranu, a izložbe fotografija sad se mogu pogledati u zasebnom prostoru nazvanom Machina Fotografika, jedinoj galeriji u Krakovu u koju se ulazi kroz prozor (i to jedan od prozora kluba Lokator, naravno).

Što se događa u Lokatoru?

Na maloj pozornici u najvećoj, crvenoj dvorani najčešće se sastaju pisci. Književne večeri, tematski sastanci, književne revije i festivali, mali i veliki, ciklički i spontani književni razgovori prirodna su posljedica prijateljskih odnosa s pojedinim piscima i kritičarima te ozbiljne suradnje s izdavačima (Korporacja Ha!art, Czarne, WAB, Bezdro¿a, Zielona Sowa i dr.) i drugim institucijama. Ovdje sa svojim knjigama nastupaju pisci poput Wojciecha Kuczoka, Mariusza Sieniewicza i Adama Wiedemana, ovdje poznati poljski prevoditelj Jan Gondowicz vodi Patafizički seminar inspiriran djetatnošću Radionice potencijalne književnosti OuLiPo, ovdje rado dolaze umjetnici i pisci iz Češke na razgovor s bohemistom Igorom Kêdzierskim, a književnici i prevoditelji okupljeni oko časopisa ‘Literatura na ¦wiecie’ na redovitim sastancima odaju tajne svog zanata.

Filmski klub Lokator besplatno nudi projekcije podijeljene u cikluse - Neovisni autori američkog filma, Češki film, U starome kinu (ciklus filmova starijih od 50 godina), Originalni ponedjeljci (filmovi u originalnoj jezičnoj verziji), Animacija, i dr.  Uz sve projekcije ide i kratko predavanje filmologa.

Program kluba obuhvaća i koncerte, performance i male kazališne predstave. Stalnim ‘lokatorima’, ali i novim gostima najdraži su spontani događaji po kojima je Lokator poznat, primjerice slide-show na bijeloj haljini glumice u sklopu obilježavanja Dana trave, proljetna juha poslužena na otvorenju izložbe umjesto vina ili akcije kao što su ‘Književni zec’, ‘Kazališna jelka’ i ‘Lokatorski đavao’ u kojima su umjetnici zamijenili uloge, npr. pisci su morali crtati, a likovni umjetnici su se bavili književnom kritikom.


Važniji lokatorski događaji popraćeni su u besplatnom artzinu ‘Mrówki w czekoladzie’ (Mravci u čokoladi) koji se tiska u nakladi od 101 primjerka.

 
Klub ima i svoje vlastito redovito tiskano glasilo. Mjesečnik ‘Mrówkojad' (Mravojed) izlazi skoro godinu dana i funkcionira poput lokatorske crno-bijele (stilistika svojstvena glavnom lokatorskom grafičaru) memorije u kojoj su sahranjeni sastanci, riječi, stvari, imena, misli, projekti, gradske akcije, radionice, izložbe, najave...
‘Mravojeda’ izdaje udruga ¦wiat Przedstawiony koja vodi klub, a dostupan je besplatno na odabranim kulturnim mjestima u Krakovu i u klubovima-prijateljima Lokatora u Europi. Recimo, u Booksi!

Lokator k sebi poziva brojne goste iz Poljske i drugih zemalja, ali i sam rado izlazi iz zgrade u kojoj stanuje. Sa svojim kulturnim programom posjetio je već Nürnberg, Prag i Brno. Sad je na redu i zagrebačka Booksa!
         

Dominika Kaniecka

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.