Page arrow

Rasknjižje 22. - 28.2.2016.

Large extra large extra large extra large extra large extra large extra large extra large extra large extra large road sign 64060 1280
Ponedjeljak
22.02.2016.

Noviteti:

Proza:
1. Mussolinijev kanal, Antonio Pennacchi (Algoritam)
Ovo je grandiozna poema koja tonom velikih naracija isprepliće dramatične i začudne dogodovštine svojih protagonista s jednako bremenitim događajima polustoljetne talijanske povijesti. Ovaj roman dobitnik je najprestižnije talijanske književne nagrade Strega, a za Antonija Pennacchija prostor Agro Pontina je poput muze, poput aveti, ono što je za Williama Faulknera bila Yoknapatawpha, a Mussolinijev kanal 'knjiga zbog koje je došao na svijet'.

2. Pokoravanje, Michel Houellebecq (Litteris)
Dva proročka romana obilježila su prošlo stoljeće: Orwelova 1984. i Huxleyjev Vrli novi svijet. Ne samo zato što su predvidjeli budućnost nego što su govorili istinu o sadašnjosti. Prema mnogim kritičarima i piscima kao što su  Emmanuel Carrère, ovaj roman produljuje njihovu anticipatorsku moć u 21. stoljeće, a događaji koji su uslijedili već su potvrdili jedan dio njegovih predviđanja. Nekoliko dana nakon izlaska romana Platforma, koja završava s iznenadnim napadom islamskih terorista na jedno ljetovalište, zbio se fatalni udar na njujorške blizance 11.9. 2001., a na sam dan kad je izišao roman Pokoravanje dogodio se pokolj redakcije 'Charlie Hebdoa' gdje je ubijeno dvanaest nevinih ljudi; da bi suglasje bilo potpuno, i naslovnica toga satiričnog časopisa karikira Houellebecqa kao Nostradamusa.

3. U glavi Brune Schulza, Maxim Biller (Litteris)
U ovom kratkom romanu ili proširenoj noveli Maxim Biller rekonstruira nesačuvano pismo Brune Schulza Thomasu Mannu iz 1938. godine koje otkriva intimne, erotsko-političke fantazije te dvojice pisaca, ali i sudbine koje su ih snašle u Drugom svjetskom ratu.

4. Dojča : ispovijest jedne židovske majke, Adriana Altaras (Mozaik knjiga)
Uzbudljivo, šaljivo i s mnogo ljubavi, autorica u svojoj drugoj knjizi pripovijeda o burnim događajima u drugom i trećem naraštaju Židova koji su preživjeli Holokaust. O mlađem sinu koji voli mini-golf i crkve i misli da su ga po rođenju zamijenili u bolnici. O starijem, koji traži identitet negdje između 'Obitelji Soprano' i 'Obećane zemlje'. O rođendanima pokraj Zida plača i ljetovanjima u klubovima gdje se raspravlja o obrezivanju. O tragikomičnim sukobima identiteta i vjere, o neuobičajenim komemoracijama, o preranim rastancima i o snazi sjećanja.

5. Ja, Jesusa, Elena Poniatowska (Iris Illyrica)
Jesusa Palancares, jedan od najosebujnijih ženskih likova svjetske književnosti, hrabra je žena koja od svoje najranije mladosti luta sama Meksikom, sudjeluje u Meksičkoj revoluciji i bori se za egzistenciju vlastitim radom, ne pristajući na kompromise i konformizam. Itekako svjesna društvene nejednakosti i nepravde, Jesusa nam daje novo viđenje Meksičke revolucije iz perspektive žene te nižeg društvenog sloja. Lik Jesuse Palancares temelji se na stvarnom životu siromašne pralje iz Grada Meksika.

Publicistika:
1. Postkapitalizam : vodič za našu budućnost, Paul Mason (Fokus komunikacije)
Tijekom posljednja dva stoljeća, ili tako nekako, kapitalizam je preživio duboke promjene ekonomske cikluse koji su imali svoje uspone i padove i mijenjali smjer i nakon kojih se on uvijek transformirao i jačao. Analizirajući tu turbulentnu povijest, Paul Mason u Postkapitalizmu tvrdi da smo i sada na korak od promjene, međutim, tako velike i tako kompleksne da će ovaj put kapitalizam kao takav, cijeli taj složeni sustav unutar kojeg funkcioniraju cijela društva, sada mutirati u nešto sasvim novo.

2. Duhovi Europe, Alexandra Laignel-Lavastine (Litteris)
Knjiga želi promišljati etičke temelje europske civilizacije kroz prizmu nedovoljno istražene disidentske kulture i nalazi se između filozofije, povijesti ideja i intelektualnih biografija. U našem posve horinzontalnom svijetu u kojemu prevladava tehnicistički i ekonomistički duh dopunjen individualističkim povlačenjem intelektualaca iz javnog života, ova knjiga donosi nadu i pravo duhovno osvježenje. Ona itekako obogaćuje naše nedovoljno znanje o svemu onom što su istočnoeuropski intelektualci imali značajno za reći o Europi i krizi sadašnjice.

3. Transnacionalni socijalni prostori - Migrantske veze preko granice Hrvatske, Saša Božić i Simona Kuti (Jesenski i Turk)
U knjizi se prikazuje način života velikog broja stanovnika Hrvatske s migracijskim porijeklom o čemu javnost do sada, osim novinarskih uvida, nije imala dovoljno relevantnih i provjerenih informacija. U vrijeme kada se razvija nova strategija hrvatske migracijske politike, te kada se i upravljanje tokovima ljudi prilagođuje standardima Europske unije, znanstveni uvid u aktivnosti i mobilnost migrantske populacije u Hrvatskoj neizostavan je za utemeljenu javnu raspravu i odgovorne političke odluke na nacionalnoj, ali i lokalnim razinama.

4. Kako ste?, Barbara Matejčić (Heinrich Boll Stiftung)
Što znači živjeti sa psihičkom bolesti, koje sve prepreke mora nadići romsko dijete da bi se školovalo, što prolazi kroz glavu osobi kojoj je čitavo tijelo nepomično, kako preživljavaju obitelji s teškom stigmom nepoželjne nacionalnosti, s kakvim strahovima se bude mlade žene ugnjetavane zbog toga što vole žene? I što ih međusobno povezuje? Nagrađivana novinarka Barbara Matejčić uranja u ljudske strahove, poniženja, nepravde, gubitke, ali i ponos i nesalomljivost te nam pruža priliku da nam životi drugih, onih koji žuljaju hrvatsko društvo, budu malo manje nepoznanice.

Ostalo:
1. Putovanje Italijom, Johann Wolfgang von Goethe (Litteris)
U rujnu 1876. godine Goethe se otisnuo na dugo i gotovo opsesivno željeno putovanje u Italiju. O tom putovanju, koje je na neki način bila njegova potraga za duhovnom domovinom, nije nikoga obavijestio već se potajno zaputio prema Italiji, i ostao gotovo dvije godine. Za svoga boravka s druge strane Alpa Goethe je mnogo pisao - prije svega dnevnik, ali i pisma koja je, zajedno s tim dnevničkim zapisima, potom slao prijateljima u Njemačku. Većina pisama bila je upućena Charlotti von Stein, s kojom je u Weimaru Goethe bio u romantičnoj vezi.

Događanja:

U utorak, 23.2. u 19:00 dođite na tribinu 'Krnja književnost': Književno (i) sjećanje gdje će Tomislav Augustinčić i dr.sc. Nevena Škrbić Alempijević razgovarati o pitanjima kao što su: koji je odnos društvenog sjećanja i književnosti? Kako se književnost koristi za društveno sjećanje? Kako se prenosi društveno sjećanje i kako ono ulazi u književnost?
Za četvrtak, 25.2. u 19:00 smo pripremili tribinu 'Ja, Jesusa', priča o vječnoj heroini, na kojoj će se razgovarati o novoizašloj knjizi najveće živuće meksičke novinarke i spisateljice Elene Poniatowske.
U petak, 26.02.2016 u 19:00 pozivamo vas na Pjesničku večer s Danom Boehlom, Anom Brnardić, Dortom Jagić i Tomicom Bajsićem.

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Više informacija o Booksinim i ostalim književnim događanjima u gradu i šire možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu